Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın için henüz en kötüsü görülmüş değil. En azından, faizlerin artması ve doların güçlenmesiyle birlikte değerli metalin 2017'de daha fazla düşeceğini tahmin eden, dünyanın en iyi altın tahmincilerinden ikisine göre durum böyle.

Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC) ve ABN Amro Group NV, Fed'in para politikasını sıkılaştırması ve ABD hazine tahvillerinin reel faizlerinin artması ve doların yükselmesiyle, gelecek yılın sonuna kadar altının onz başına 1,100 dolar seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor.

Ons başına 1,337.38 dolar seviyesine tırmanmasının ardından altın, Donald Trump'ın ABD başkanlık yarışını kazanacağının netlik kazanmasıyla birlikte, geçtiğimiz hafta 1,171.18 dolar ile dokuz ayın düşüğüne geriledi.

ABN Amro Döviz ve emtia stratejisti Georgette Boele, “Yatırımcı açısından altın tutmak için fazla bir sebep yok” dedi. Boele, “Reel faizler yükseldiği ve çok önemli bir enflasyon korkusu olmadığı sürece, fiyatlar daha da düşecektir” şeklinde görüş bildirdi.

Singapur'da OCBC ekonomisti Barnabas Gan'ın, ABD seçimlerinden önce 2017 yılı sonu altın tahmini 1,00 dolar seviyesindeydi. Gan, Pazartesi günkü bir notunda, 2017'ye ilişkin tahminini korurken 2016 yılı tahminini ise 1,300 dolardan 1,200 dolara indirdi. Gan'a göre Fed, Aralık'ta bir kez, 2017'de iki kez olmak üzere toplam üç kez faiz artırımına gidecek – bu şekilde değerli metal, 2017 yılı sonuna kadar Gan'ın tahminine ulaşacak.

Bloomberg News