Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Kasım ayında yıllık bazda yüzde 7.4 beklentilere karşılık yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti.

Credit Agricole'nin Paris merkezli stratejisti Guillaume Tresca enflasyon verisinin ardından yayınladığı değerlendirmede, verinin sürpriz olduğunu ancak "(TL'deki) güçlü değer kaybı trendi" göz önüne alındığında "oyun değiştirici olmayacağını" söyledi.

Tresca, İtalya referandumunun ardından riskten kaçınma modunun tekrar güçleneceğini ileri sürerken, Türk lirasındaki zayıflığın altında yatan sebeplerin Merkez Bankası'nın "kredibilite eksikliği" ve "Türkiye'nin artık yüksek risklere sahip yeni bir ülke olduğu algısı" olduğunu kaydetti.

Capital Economics notunda, "Türk lirasının son zamandaki zayıflığı henüz tamamen fiyatlara yansımadı, enflasyonun önümüzdeki aylarda sert biçimde artmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Capital Economics ekonomistleri bugün açıklanan TÜFE verisinin ardından önümüzdeki hafta Pazartesi günü açıklanacak 3. çeyrek büyüme verisinin de son derece zayıf gerçekleşmesinin beklendiğini ve bu durumun Merkez Bankası'nı 20 Aralık'taki toplantıda faizleri sabit tutmaya sevk edeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

JP Morgan ekonomisti Yarkın Cebeci, TÜFE'nin Kasım ayında aşağı yönlü bir sürpriz yaptığını ancak önümüzdeki aylarda fiyatlar üzerinde baskının kayda değer bir biçimde artacağını kaydetti.

Cebeci, 2016 sonu için TÜFE beklentisinin yüzde 7.8 düzeyinde olduğunu, alkol ve tütün ürünlerinde ÖTV zammının enflasyon üzerinde 0.2-0.3 yüzdelik puan etkide bulunacağını, TL'deki düşüş ve artan petrol fiyatlarının etkisinin Aralık ayında görülmeye başlanacağını kaydetti.

Cebeci, TÜFE'nin, 2017'nin 2. çeyreği itibariyle yüzde 9.0 seviyesine kadar yükseleceğini ancak 2017 sonunda yüzde 8.2'ye kadar gerileyebileceğini belirtirken, 2017 enflasyon beklentilerinde, enerji fiyatları ve TL'deki oynaklığı gibi yukarı yönlü risk unsurlarının bulunduğunu söyledi.

Goldman Sachs raporunda, enflasyondaki düşüşün Aralık ve Ocak aylarında da süreceği ve sonrasında TL'deki düşüşün etkisiyle enflasyonun tekrar yükseleceği tahmin ediliyor.

Goldman Sachs analistleri, çekirdek enflasyonun 2017'nin 2. çeyreğinde yüzde 7.5'in üzerine ulaşmasını beklediklerini, ve faiz oranlarında 2017'nin 2. çeyreğinden itibaren yıl sonuna kadar yüzde 9.5'e kadar artış beklediklerini, ancak daha erken faiz artırımı riskinin de bulunduğunu belirtti.

Nomura ekonomisti İnan Demir, beklenenden iyi gerçekleşen enflasyon verisinin TCMB'nin üzerinde oluşan, TL'deki düşüşü kontrol altına almak adına faiz artırma baskısını hafifleteceğini söyledi. Demir, enflasyondaki olumlu sürprizin büyük oranda gıda fiyatlarına bağlı olması sebebiyle uzun soluklu olamayabileceğini de ekledi. 

Demir, TCMB'nin kendi modellerinin, TL'deki düşüşün enflasyona 2 puana yakın katkıda bulunacağına işaret ettiğini, dolayısıyla enflasyonun 2017'nin ilk yarısında yüzde 9'a ulaşabileceğini tahmin ediyor.