Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri ve paraları, Fed'in Çarşamba günkü para politikası kararları ardından, bir ayın en sert düşüşüne hazırlandı.

Fed, faiz artırımı beklentisiyle birlikte gelecek yıl beklenenden daha şahin bir tavır benimseyebileceğinin sinyalini verdi. Dolar, kazançlarını üçüncü güne taşıdı.

Allianz SE ekonomi baş danışmanı ve Bloomberg View yazarı Mohamed A. El-Erian, “Bu, düşündüğümüzden daha şahin olabilecek bir Fed. Piyasayı hareket ettiren asıl unsur bu” şeklinde görüş bildirdi.

Fed borçlanma maliyetlerini 25 baz puan artırdı ve 2017 yılı faiz artırımı sürecine ilişkin tahminini iki artırımdan üçe çıkardı. Bu durum, dolar cinsinden daha yüksek faizin riskli varlıklara yönelik risk iştahını azaltması nedeniyle gelişebn piyasalar için sorun sorun anlamına geliyor. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'de politika yapıcıları, Fed'in Çarşamba günkü açıklamasından bu yana faiz artırımına gitti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1.2 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Asya Endeksi, 10 sektörden 1'i dışında tamamının düşmesiyle, yüzde 1.1 geri çekildi.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Güney Kore Wonu bir ayın en sert düşüşüne hazırlandı. Güney Kore on yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 9 baz puan yükseldi.