Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları Kasım ayında ardı ardına dördüncü kez yükselerek, enflasyonun Fed'in hedeflediği seviyeye yaklaştığının sinyalini verdi.

ABD'de Çalışma Bakanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre TÜFE, Kasım'da aylık yüzde 0.2 artarak, Bloomberg anketine katılan uzmanların medyan tahminini karşıladı. ABD'de enflasyon bir önceki ay yüzde 0.4 artış kaydetmişti. Volatil gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmışi çekirdek enflasyon da Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükseldi.

Konaklama ve yakıt fiyatlarındaki artış, Kasım ayı enflasyonunun yükselişinde etkili oldu.

New York'ta “İşgücü piyasasının tam istihdama yaklaşmasıyla birlikte, ekonomi iyi durumda ve mali teşvik beklentisi var. Enflasyonun yukarı gitmeye devam edeceğini düşünmek makul” diyen Deutsche Bank Securities Inc. ekonomisti Brett Ryan, “Yukarı giden petrol fiyatlarıyla birlikte şu notada deflasyon korkusu söz konusu değil” şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Kasım ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 1.7 yükselerek iki yılın en güçlü yükselişini kaydetti. Tüketici fiyatları, bir önceki ay yıllık bazda yüzde 1.6 artımıştı.