Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'e 2018 yılından itibaren başkanlık yapmaya potansiyel adaylar, görevde olsalardı daha sıkı para politkası uygulayacaklarını söyledi.

PAzar günü sona eren yıllık Amerikan Ekonomi Derneği toplantısında konuşan Columbia Üniversitesi'nden Glenn Hubbard ve Stnaford Üniversitesi'nden John Taylor ve Kevin Warsh, ABD merkez bankasının, para politikasının çözemeyeceği sorunlarla boğuşan ekonomiye çok fazla yardımcı olmaya çalıştığı eleştirisini getirdi.

Fed gözlemcileri, George W. Bush yönetiminde görev alan bu üç ekonomisti, Seçilmiş Başkan Donald Trump görev süresi Şubat 2018'de dolacak Janet Yellen'ı diğer bir dört sene için yeniden atamazsa, Fed başkanlığına aday olarak görüyorlar. Trump başarılı seçim kampanyası sırasında Janet Yellen'ı eleştirmiş ve Demokratların faydalanması için faizi çok düşük tuttuğu ithamında bulunmuştu.

Son Cumhuriyetçi başkan döneminde uluslararsı ilişkilerden sorumlu Hazine bakan yardımcılığı görevinde bulunan Taylor, "Fed faiz artırımı konusunda eğrinin biraz gerisinde kalmış durumda" dedi.

Bush yönetiminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi başkanı olan Hubbard, ABD'nin son yıllarda ekonomiyi destekleme konusunda Fed'e çok fazla bağımlı olduğu şeklinde Trump'ın duruşuna katıldığını belirtti.

Eski Fed guvernörü ve Bush'un danışmanı Warsh ise, etkilerini değerlendirirken, nihai maliye politikası tedbirlerinin kompozisyonunun bu politikalarının büyüklüğünden daha önemli olacağını kaydetti. Wars, Fed'in ekonomik genişleme döneminde faiz artırmak için daha önceki fırsatları kaçırdığını sözlerine ekledi.

Fed politika faizini, yedi yıl sıfır seviyesi yakınında tuttuktan sonra, normalleşme olarak adlandırılan sürecin bir parçası olarak, Aralık ayında, 2006'dan bu yana ikinci kez artırdı. Fed in gösterge faizi şimdi yüzde 0.50-yüzde 0.75 aralığında bulunuyor. Politika yapıcıları faizin 2017 yılında orta noktası yüzde 1.4 olan ve 2018'de yüzde 2.1 olan aralığa yükseltilmesini bekliyor.