Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sunday Times'ta yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May bu hafta İngiltere'nin sınır ve kanunları konusunda tekrar kontrol kazanmak amacıyla Avrupa Birliği'nin mal ve hizmetler için ortak pazarını terk etmek istediğini bildirerek "sert Brexit" planları konusunda sinyaller verebilir.

Londra'da Salı günü bir konuşma yapması beklenen May, habere göre, mülteci akınını durdurabilmek için bölge ekonomileriyle gümrüksüz ticaret anlaşmasından çekilmeye ve diğer ülkelerle ticari anlaşmalar yapmaya hazırlanırken, Avrupa Adalet Divanı düzeninden çekilmeyi planlıyor.

Maliye Bakanı Philip Hammond, Alman gazetesi Welt am Sonntag'da yer alan habere göre ayrı bir mülakatta yaptığı açıklamalarda, uygun bir Brexit sonrası AB anlaşması sağlanamazsa İngiltere'nin "anaakım ekonomik ve sosyal düşünceyi" terk etmeye istekli olduğunu söyledi.

May'in Brexit planına ilişkin risklerden biri de May'in sosyal meseleleri ekonomik büyümenin önüne koyduğu algısına kapılabilecek yatırımcıların, bankacı ve şirket yöneticilerinin endişeye kapılma olasılığı olacak. Sunday Times'a konuşan hükümet yetkilileri May'in konuşmasının "piyasa düzeltmesine" neden olabileceğini belirtiyor. İngiliz sterlini geçtiğimiz hafta May'in planlarına ilişkin endişelere bağlı olarak Ekim ayından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi.

Bloomberg News'in konuyla ilgili Başbakanlık ofisine yönelttiği sorulara cevap verilmedi. Başbakanlık ofisinden yapılan başka bir açıklamada May'in konuşmasında, Brexit konusunda ayrışan seçmenlerin Brexit'in başarıya ulaşması için birleştiğini belirteceği söylendi.

May, "Vatandaşların büyük çoğunluğu, ne yönde oy kullanmış olurlarsa olsunlar, işe koyulmamız ve Brexit'i gerçekleştirmemiz gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla ülke bir araya geliyor" şeklinde konuşabilir.

Sunday Times, Brexit müsteşarı David Davis'e dayandırdığı haberinde, May'in AB'den ayrılma ve yeni ticaret ilişkilerini başlatma arasında bir geçiş süreci arayışında olduğunu söylüyor.