Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Roubini Global Economics'e göre Merkez Bankası 24 Ocak'taki toplantısında bir haftalık repo ve gecelik borç verme faizini 50'şer baz puan artırabilir.

Roubini Global Economics analisti Maya Senussi, e-posta raporunda, "yalnızca keskin bir politika tepkisi ile ilişkili büyüme riskleri yok, aynı zamanda müdahalenin derecesi de politika üzerinde istenmeyen bir kısıtlama olabilir" dedi.

Raporda öne çıkan noktalar şöyle;

*Merkez Bankası'nın, efektif fonlama maliyetini yüzde 8.75'e yükseltmesi ile birlikte, halen 24 Ocak'ta kilit politika faizlerini 50 baz puan artırmasını (bir haftalık repo faizini yüzde 8.50'ye, gecelik borç verme faizini yüzde 9'a) ve harekete geçme esnekliğini yeniden teyit etmesini bekliyoruz.

*Ancak bu temkinli tepki muhtemelen Türk Lirası'na süregelen bir ferahlama getirmeye yetmeyecek.

*Politikanın belli alanlarına (para politikası gibi) siyasi müdahale konusunda uzun süredir bir farkındalık var, ancak Merkez Banıası geçmişte, piyasa baskıları yoğunlaştığında devreye girmeyi başardı.

*Türkiye güçlü terörizm riski ile karşı karşıya ve terör saldırıları korkuları artırmaya devam edecek, özellikle yabancılar arasında. Bu durum, Rusya ile yeniden yakınlaşmaya karşın, turizm için çok beklenen desteği olumsuz etkiliyor.

*Kredi büyümesi trendi, isşizlik oranının yüksek olması ile birlikte ücretlerin yavaşlamaya devam etmesi sonucu muhtemelen devam etmeyecek.

*Genel olarak, bu durum Türkiye'yi, baskılanmış tüketim, özel sektör yatırımalrındaki azalma ve kamu harcamalarına daha fazla bağımlılık ile birlikte yavaş bir büyüme patikasına (% 2-2.5) getirecek.

*Ekonomik güvende azalma, perakende banka tasarruflarındaki dolarizasyon seviyeinde kendini açık bir şekilde gösteriyor.

Goldman Sachs da dünkü değerlendirmesinde Merkez Bankası'nın 24 Ocak'taki toplantısında tüm politika faizlerini 25'er baz puan artıracağını öngörmüştü.