Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC'in üretim kesintilerinin gerçek olduğuna ilişkin yatırımcı inancı giderek artıyor.

Para yöneticileri, OPEC ve diğer ülkelerin üretimi azaltmasıyla birlikte, WTI petrolde yukarı yönlü beklentilerini ikinci haftada da sürdürüyor. OPEC grubu, Bloomberg anketine göre geçtiğimiz ay petroz arzında günlük 840,000 varil kesintiye gitti.

Bununla beraber OPEC dışı en büyük petrol üreticisi olan Rusya da anlaşmada yer alarak günlük petrol üretiminde 117,000 varil kesinti gerçekleştirdi. WTI petrol geçtiğimiz yedi haftada varil başına 50 dolar seviyesinin üzerinde işlem görerek Wall Street yatırımcılarını ABD kaya petrolü sahalarında daha fazla üretimi fonlama konusunda cesaretlendirdi.

Chicago'Da Price Futures Group kıdemli piyasa analisti Phil Flynn, Cuma günü telefon ile gerçekleştirilen bir mülakatta “Akıllı para OPEC'in üretim kesintilerinin gerçek olduğunu farketmeye başlıyor. Petrolün hikayesinde düşüş süreci sona ermiş gibi görünmeye başlıyor.” dedi.

Ham petrol fiyatları, OPEC ülkelerinin Kasım ayı sonlarına doğru küresel arz fazlasını eritmek için petrol üretimini azaltma yönünde anlaşmaya gitmesinden bu yana yüzde 19 yükseldi. Astenback Capital Management LLC hedge fonunun kurucusu Andrew Hall'a göre OPEC'in kesintileri bu yıl petrol stoklarını günlük 2 milyon varil azaltabilir.