Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dünyanın en büyük fon yöneticisinden gelişmekte olan piyasalar yatırımcılarına yönelik yeni bir tavsiye var: siyasi manşetlere ani tepkiler vermekten kaçının.

New York'ta BlackRock Inc. adına 300 milyon dolar değerinde gelişmekte olan piyasa hisse senedi ve tahvilindan oluşan fon yöneten eski Meksika Maliye Bakanı Yardımcısı Gerardo Rodriguez, yatırımlarını ABD Başkanı Donald Trump'ın bir sonraki adımının ne olacağı üzerine değil ekonomik ve piyasa temellerine göre oluşturduğunu söylüyor.

Gelişmekte olan piyasa tahvil ve hisse senetleri 2011'den bu yana en iyi yıl başlangıcının tadını çıkarıyor. Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından gelen satışların aşırı olduğu düşüncesinin ağır basması bu gelişmede etkili olurken, Trump'ın korumacı tehditleri somutlaşmadı.

Telefon yoluyla Bloomberg News'e konuşan 44 yaşındaki fon yöneticisi Rodriguez, "Asıl politika çerçevesinin ne olduğunu anlamak biraz kafa karıştırıcı oldu. Portföyde, sert fiyat hareketlerininin neden olduğu bazı piyasa bozulmalarından nemalanmak dışında kayda değer bir değişim kararı almadık" dedi.

BlackRock’un Total Emerging Markets Fonu geçtiğimiz yıl boyunca, Türkiye ve Endonezya hisse senetlerine, Şili ve Polonya'nın dolar cinsi tahvillerine, ve diğer gelişmekte olan piyasa varlıklarına yatırım yaparak yüzde 29 getiri sağlarken, benzerlerinin yüzde 73'ünden daha yüksek getiri sağladı.

Rodrigez'in Türkiye'ye ilişkin tavsiyeleri şu şekilde: 

Rodriguez Türkiye hisse senetlerindeki görece yüksek pozisyonunu Ağustos ve Eylül'de, darbe girişiminin ardından değerlemelerin 7 yılın düşük seviyelerini görmesiyle, artırmaya başladı. Türk lirası Ocak ayında rekor düşük seviyeye gerilerken, TCMB TL'yi desteklemek için bazı önlemler aldı.

 

Nisan ayındaki anayasa referandumuna ilişkin konuşan Rodriguez, "Halihazırda bazı büyük kararlar verilecek, siyasi ortam çok gergin, referandum yaklaşıyor. Ancak bu tam olarak bir piyasanın çekici konuma geldiği bağlamda bir durum. Bizim göstergelerimiz halihazırda doğru yöne işaret ediyor. Biraz olumsuz yönde ilerleyen tek şey faiz artırımı olasılığı" dedi.