Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen haftaki Fed ve TCMB kararları sonrası baskının azalmasıyla 3.60'a gerileyen kur Moody's kararına rağmen yeni haftaya da düşüşle başladı. Kur saat 23:02'de 3.6160 seviyesinden işlem gördü. 

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası faizi artırmış, faiz artışı önceden fiyatlandığı için sert harekete nedne olmamıştı. Bu yıl 3 faiz artışı yapılacağı beklentisinde değişim olmaması doların küresel piyasalarda düşüşüne neden olmuştu. TCMB şse Perşembe günkü toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 11'den yüzde 11,75'e yükseltmişti.

MOODY'S ETKİSİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Cuma akşamı sürpriz bir kararla Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi.  Karara gerekçe olarak, "Türkiye'nin kurumsal gücündeki aşınmanın sürmesi, zayıflayan büyüme görünümü, kamu ve dış hesaplara yönelik artan baskı ile bunların sonucunda artan kredi şoku riski" gösterildi. Moody's kararı sonrası dolar 3.60 seviyelerinden 3.65'e doğru tırmandı. 



Ak Yatırım yolladığı bir notta "Moody’s in kredi notu görünümündeki değişim kararının piyasa etkisinin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesine yer verdi. QNB Finansbank ekonomisti Deniz Çiçek yolladığı bir notta "Merkez Bankası sıkı para politikası duruşunu sürdürürse Türk Lirası dolar karşısındaki toparlanmayı sürdürebilir" yorumunda bulundu. 

Bugün yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda kur üzerinde etkili olabilecek kritik bir veri akışı bulunmuyor. Bu hafta boyu bölgesel Fed başkanlarının konuşmalarının yanı sıra Başkan Janet Yellen'ın konuşmaları takip edilecek. Yellen'ın Perşembe günü Washington'da konuşma yapması bekleniyor.