Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni Zelanda Merkez Bankası gösterge faizi rekor düşük seviyede tuttu ve küresel belirsizliklerin iç ekonomide artan enflasyon baskılarını dengelemesinden dolayı sıkılaştırma için aceleye gerek olmadığını işaret etti.

Başkan Graeme Wheeler, Perşembe günkü toplantıda politika faizinin yüzde 1.75'te tutulması kararının ardından yaptığı açıklamada, "Para politikası kayda değer bir süre daha genişlemeci kalacak," dedi ve "Özellikle uluslararası görünümde bir dizi belirsizlik sürüyor ve politikanın buna göre ayarlanması gerekebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Wheeler, ülke ekonomisine zarar verebilecek küresel risklerden ve 2012'de göreve gelmesinden bu yana ulaşmayı başaramadığı yüzde 1 ile yüzde 3'ün orta noktasındaki enflasyonu önlemek için oldukça temkinli bir konumda. Halen bazı ekonomistler enflasyonun bu çeyrekte, merkez bankasının beklediğinden iki yıl daha erken, yüzde 2 hedefini görebileceğini tahmin ederken, traderlar, borçlanma maliyetlerinin 12 ay içinde artırılmaya başlayabileceğini öngörüyor.

Wheeler, "Manşet TÜFE, son gıda ve ithalat fiyat hareketlerinden kaynaklanan bir seferlik etkilerle önümüzdeki 12 aylık dönemde değişken bir seyir ieleyecek, ancak bu verinin orta vadede hedef bandın orta noktasına geri dönmesi bekleniyor" dedi.

Banka, geçen ay, enflasyonun 2019 yılına kadar yüzde 2'nin altında kalacağı tahmininde bulunmuştu.