Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD seansındaki temkinli hava, yenin dolar karşısında zayıflaması ve hisse sentelerinin değer kazanması ile birlikte Asya'da dağıldı.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin son dokuz günde ilk kez düşmesi ile birlikte bu haftaki kaybının bir kısmını geri aldı. ABD endeks vadeli kontratları, Cumuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin değiştilmiş sağlık hizmetleri asa tasarısını görüşmeye hazır olduğunu kaydetmesinin ardından yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) Perşembe günü, sağlık hizmetleri tasarısının oylanmasının ertelenmesinin Başkan Donald trump'ın diğer politikalarını uygulamada zorluklarla karşılaşacağı endişelerini artırması sonucu oldukça sarsıntılı bir gün geçirdi. Petrol haftalık kaybını daraltırken, altın bu haftaki kazancının bir kısmını geri verdi.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejisti Ayako Sera, "Piyasa, sağlık hizmetleri tasarısının onaylanıp onaylanmadığını bilmemesine rağmen biraz kendinin önünde gidiyor," dedi ve "Durumun bu akşam nasıl seyredeceğini görmek için beklemek durumunda olmamıza karşın bu kadar çok beklentinin nasıl metdana geldiğini anlamak zor" şeklinde görüş bildirdi.

Trump'ın seçilmesi ile tetiklenen reflasyon işlemleri (büyüme ve enflasyonun artacağı beklentileri ile yapılan işlemler), yönetimin hisse senetleri ve dolarda yükselişe neden olan büyüme öncelikli politikaları gündeme getirmekten uzak olması ile birlikte Mart ayında teklemeye başladı. Bu hafta yendeki güçlü seyir Tokyo'da hisse senetleri üzerinde baskı oluştururken, gelişen piyasa varlıkları, Fed'in geçen hafta faiz artırımına gitmesinden bu yana yükseldi.

Wellington'da Craigs Investment Partners özel varlık araştırma müdürü Mark Lister, "Havlu atmadık. Açık bir şekilde atmadık. Hisse senetlerinde hala çok fazla fırsat görüyoruz," dedi ve "Kısa vadeli düşüşler olabilir, ancak bunlar biraz daha alım için fırsat olacaktır. Ekonomik verilerde döngüsel bir yükseliş var ve yatırımcılar büyümeye duyarlı varlıkları alıyor" şeklinde konuştu.

Yatırımcılarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Cuma günü, aralarında Memphis'te Ekonomi Kulübü'nde konuşacak olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın da bulunduğu bir grup Fed yetkisili konuşma yapacak.

*ABD'de Cuma günü dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. Beklenti bu verinin üst üste ikinci ayda da artış göstermesi ve işletme yatırımlarının artmakta olduğunu işaret etmesi yönünde.

*İngiltere hariç Avrupa Birliği liderleri Pazar günü blokun kurulmasına önayak olan Roma Anlaşması'nın 60'ncı yıldönümü için bir araya gelecek ve bu topalntıda Brexit'in ardından izlenecek yol görüşülecek. Öte yandan, OPEC ve diğer petrol üreticilerinden beş temsilci, üretim kısıntılarını görüşmek üzere, Ortak Bakanlar DÜzeyinde İnceleme Komisyonu toplantısında bir araya gelecek.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, sekiz günlük yükselişin ardından yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 13:13'te 111.30 seviyesine geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Sterlin yüzde 0.2 geriledi ve Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları yüzde 0.1 düştü.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve bu haftaki kaybını yüzde 1.5'e daralttı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 tırmandı. Gösterge endeks Perşembe günü yüzde 0.1 gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düştü. Endeks son 11 günde 9 kez yükseldi.

Tahviller

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin aizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.76'ya çıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi birbaz puan yükselerek yüzde 2.43'e ulaştı.

Emtia

*Petrol yüzde 0.3 yükselerek varil başına 47.83 dolara çıktı ve haftalık kaybı yüzde 3'e daralttı.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,243.92 dolara geriledi ve haftalık kazancını yüzde 1.2'ye düşürdü.