Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 16 Nisan referandumunun ekonomiye sinerji getireceğini belirterek, "Şu anda 145-150 milyar dolarlarda olan ihracatımızı sistem değişikliğiyle beraber 500 milyar dolarlara çıkarmak işten bile değil." dedi.

Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Büyükçekmece'deki toplu açılış töreninden telekonferansla katıldığı Halkalı Gümrük Müdürlüğünün açılışındaki konuşmasında, gümrüklerin modernizasyonuna ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Çatalca TEM Otoyolu'nun yanı başında bulunan Muratbey Mahallesi'ne taşınan Halkalı Gümrük Müdürlüğünün dış ticaret çevreleri ve Türkiye ekonomisi için faydalı olacağını anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Ocak 2016 rakamlarıyla yaklaşık 150 milyon liraya mal olan yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğümüz bütün ihracat ve ithalatımızın yüzde 10'unu karşılayan bir konumda bulunmaktadır. Böyle bir tesisin ekonomimize kazandırılmasından dolayı başta o dönemde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapan Hayati Yazıcı'ya, Gümrük ve Turizm İşletmelerine (GTİ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisine (TİM) ve bakanlığımız personeline ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Bakanlık olarak gümrük kapılarını artan dış ticaret hacmine cevap verebilecek kapasiteye ulaştırmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Tüfenkci, "Hem iç gümrüklerimizin hem de kapılarımızın modernize edilmesine büyük bir önem veriyoruz." diye konuştu.

- "Hamzabey kapımızı yeniden modernize edeceğiz"

İç gümrüklerde revizyonların süreceğini anlatan Tüfenkci, "Hamzabeyli kapımızı modernize ederek yıkıp yeniden yapacağız. İhracat-ithalat işlemlerinin, Avrupa'ya yapılan ithalat-ihracat işlemlerinin daha hızlı ve modern tesislerde, daha güvenli yapılması noktasında da biz o kapıyı da yeniden yapılandıracağız." bilgilerini verdi.

Tüfenkci, İstanbul trafiğini zorlayan Erenköy Gümrük Müdürlüğünün taşınacağını belirterek, "Hem o bölgeyi trafik açısından rahatlatacağız hem o bölgede ithalat-ihracat işlemleri yapan firmalarımızı rahatlatacağız. Hem Anadolu'da hem de Avrupa'da iki sahada birden iç gümrükleme yapan modern tesislerin de inşallah önümüzdeki dönemde temellerini atmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Üreten ve ihracat yapan çevrelerin işlemlerini hızlandırmak istediklerini anlatan Tüfenkci, 16 Nisan referandumuna işaret ederek, "Devletin yönetimini de hızlandırmak istiyoruz." dedi.

- "Bundan sonra böyle gitmesin"

Anayasada öngörülen değişikliklerle bürokrasinin ve karar alma süreçlerinin hızlandırılacağını vurgulayan Tüfenkci, "Referandumdaki en büyük amaçlarımızdan biri, Türkiye'yi büyütmek. Eğer Türkiye'de koalisyon dönemleri yaşanmamış olsaydı şu anda milli gelirimiz 11 bin dolarlarda, tam iki katı oluyordu, 22 bin dolarları bugün yakalamış oluyorduk. Oysa biz diyoruz ki madem bugüne kadar böyle geldi, bundan sonra böyle gitmesin." diye konuştu.

Tüfenkci, 2023'te 25 bin dolar kişi başı milli gelirin yakalanması için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin önemine işaret etti.

Yine inşallah şu anda 145-150 milyar dolarlarda olan ihracatımızı da yine sistem değişikliğiyle beraber 500 milyar dolarlara çıkarmak işten bile değil. Yeter ki biz reel sektörün önündeki engelleri kaldıralım, yeter ki reel sektöre, ihracatçımıza, üretene destek verelim. Onların bürokraside yaşamış oldukları sıkıntıları, finansmanda yaşamış oldukları sıkıntıları ortadan kaldırarak daha fazla üretimin, ihracatın imkanını yakalayalım."

- "Tesis 220 bin metrekare alan üzerine kuruldu"

GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, işletme tarafından yap-işlet-devret modeliyle modernizasyonu tamamlanan tesisin Türk ticari hayatına hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'nin en büyük gümrük iç müdürlüğü olan tesisin modernize edilerek Çatalca'ya taşındığını hatırlatan Parmaksız, "Yeni yapılanmasıyla birlikte tesis 220 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. Tesis, 35 bin metrekare depo, 4 bin 150 metrekare ofis ve 3 bin metrekarelik sosyal hizmet alanıyla modern teknik alt yapıya sahip." bilgilerini verdi.

Şehir trafiğine girmeden kolaylıkla erişilebilen Halkalı Gümrük Müdürlüğünde güvenli tır park alanları, geçici depolama, antrepo, serbest depo ve soğuk hava depoları bulunduğunu anlatan Parmaksız, müdürlüğün ticareti daha kolay hale getirdiğini söyledi.

- "Türkiye'ye yakışan müthiş bir tesis oldu"

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, tesisin TOBB'un ortaklığıyla ekonomiye kazandırıldığını belirterek, "Bu tesis Türkiye'nin zenginleşmesi için çok önemli. Ülkemizi zenginleştirmek için daha fazla mal üretmemiz, yurt dışına daha fazla mal satmamız lazım. İşte yurt dışına sattığımız her 100 dolarlık ürünün 13 dolarlık kısmı bu gümrükten geçiyor." ifadelerini kullandı.

Halkalı gümrüğünün eski halini en iyi oradaki çileyi çekenlerin bileceğini ifade eden Kopuz, "Şimdi Halkalı Gümrüğü Türkiye'ye yakışan müthiş bir tesis oldu." değerlendirmesinde bulundu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan telekonferansla katıldı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türk ihracatının dünyanın durağanlık yaşadığı 2016 yılında kazanımlarını korumayı bildiğini söyledi. Türkiye'nin dünya dış ticaretinden binde 9'luk bir pay aldığını anımsatan Büyükekşi, "Özellikle Halkalı'nın biz ihracatçılar açısından önemi çok büyük. Zaman zaman Sayın Bakanımı, Sayın Müsteşarımı arıyordum. Özellikle cuma geceleri çok yoğun, çok sıkıntılı günler oluyordu bizim için. Binlerce tır kuyrukta bekliyordu. İnşallah böylelikle burada bundan sonra böyle şeyleri yaşamayacağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükçekmece'de halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan tören alanına telekonferansla bağlanarak "Hayırlı olsun" dileklerini iletti. Açılış kurdelesini Bakan Tüfenkci, Büyükekşi, Parmaksız, bakanlık yetkilileri ve diğer ilgililer birlikte kesti.

AA