Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in Mayıs ayı toplantısına ilişkin tutanaklarında yetkililer, yeni bir faiz artırımı için koşulların uygun olduğunun sinyalini verdi. 13 – 14 Haziran toplantısı öncesinde, işgücü piyasasına ilişkin kilit önemdeki ekonomik veriler, enflasyon ve talebin bu “uygunluğu” bozması düşük bir ihtimal.

Yetkililer, -gereğine uygun olarak- bir aylık veriye, trend üzerindeki değişime ilişkin net bir sinyal vermedikçe çok fazla anlam yükleme konusunda isteksiz. İstihdam, tüketici fiyatları ve tüketici harcamalarına yönelik Pazartesi günü gelmeye başlayacak resmi raporların böyle bir değişikliği işaret etmesi fazla mümkün görünmüyor.

Önemli veriler listesinin başında istihdama ilişkin resmi rapor yer alırken, liste, enflasyon ve kişisel harcamalar verileriyle devam ediyor. İlk tahminler tarım dışı istihdamın Mayıs ayında 176,000 artış kaydedeceği yönünde. Beklenti, 2016 yılının başından bu yana kaydedilen istihdam artışlarının ortalamasıyla uyumlu.

Çalışma Bakanlığı tarafından 2 Haziran'da açıklanacak verilerin aynı zamanda saatlik ücretlerde artış olduğunu göstermesi bekleniyor. Sıkılaşan bir istihdam piyasasına dair kanıtlar ikna edici: işsizliğe ilişkin en geniş veri olan işsizlik oranı son resesyondan bu yana görülen en düşük düzeyinde bulunuyor. Tam zamanlı çalışmak isteyip ekonomik nedenlerden ötürü yarı zamanlı işlerde çalışan ABD'lilerin sayısı Nisan 2008'den beri en düşük seviyesinde.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Çarşamba günü Toronto'da gerçekleştirdiği bir mülakatta “ABD tam istihdama çok yaklaşıyor ve işgücü piyasasında fazla bir gevşeklik kalmadı.” dedi. Kaplan'ın bu yıl para politikasında oy hakkı bulunuyor.

Bloomberg News