Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Draghi'ye Pazartesi günü bölge ekonomisinin güçlenmesine karşın Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) neden henüz sıkılaştırmaya gitmediği sorulduğunda enflasyonu işaret edebilir.

AMB Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu konuşması öncesinde (gelecek hafta açıklanacak para politikası kararı öncesindeki planlanmış son konuşması) politika teşviklerinin geri alınmasına ilişkin baskıyla karşı karşıya kalabilir.

Euro Bölgesi'ne bu hafta açıklanacak verilerin on yılın en güçlü seviyelerinde ve işsizlik oranının 2009 yılından beri en düşük seviyesinde gelebilmesi ihtimaline karşın Draghi hala hız kazanma konusunda bocalayan tüketici fiyatlarını işaret edebilir.

AMB'nin 8 Haziran'da gerçekleştireceği toplantı öncesinde hızlanan büyüme ve cansız enflasyon arasındaki ayrışma, Merkez Bankası yetkililerinin korkutan bir bilmece olmaya devam ediyor.

AMB'nin tahvil alımlarından ve sıfırın altındaki faizlerden çıkışına ilişkin daha hızlı bir süreç izleyeceği yönündeki spekülasyonları savuşturmaya çalışan Draghi, ekonomideki kazançları piyasayı erken denilebilecek bir harekete teşvik etmeden bildirmenin zorluklarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Barclays Plc. baş Avrupa ekonomisti Philippe Gudin, “Draghi, ekonomideki gelişmelerin enflasyon görünümünün kendini idame ettirebileceğinden emin olmak için şu aşamada yetersiz olduğunu açıklayacak. Hala enflasyonist baskıların gerçekleştiğini göreceğimiz noktadan çok uzaktayız” dedi.