Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:56'da güncellendi)

 

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini Fed yetkilisinin ABD borçlanma maliyetleriyle ilgili yorumlarına ve Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki güvercin yönlü mesajına çevirdiği bir ortamda doların dalgalanması ve euronun düşmesiyle, karşık seyretti.

İngiltere, ABD ve Çin piyasalarının resmi tatillerden dolayı kapalı olmasıyla, işlem hacimleri düşük ve piyasalar durgundu. Sterlin, İngiltere seçimlerinin beklenenden daha yakın bir tarihte olduğunu gösteren anketlerin etkisiyle, Cuma günkü kayıplarının bazılarını geri almasıyla birlikte, G-10 para birimleri karşısında en çok kazanan oldu. Güney Afrika randı, Başkan Jacob Zuma'nın istifasını isteyen bazı parti üyelerine rağmen görevde kalmasıyla, kazançlarını sildi. İtalya'da hisseler, eski başbakanın erken seçim olasılığını gündeme taşımasıyla düştü.

Yerel siyasetin ötesinde, yatırımcıların karşısındaki zorlu engel, dünyanın en büyük ekonomisinin artan borçlanma maliyetleri ile başa çıkabileceğini fiyatlamak olmaya devam ediyor. Küresel hisse senetlerinin rekor seviyelerine gelmelerine rağmen, süregelen tahvil rallisi traderların temkinli olduğuna işaret ediyor. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Pazartesi günü erken saatlerde Singapur'da yaptığı açıklamada, toplamda bu yıl içerisinde toplam 3 kez faiz artırılmasının dünyanın en büyük ekonomisi için mantıklı olacağı görüşünü yineledi. 

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saatiyle 09:52'de yüzde 0.1'den az düştü.

*S&P 500 Endeks vadeli kontratları, Cuma günü rekor seviyesinden kapanmasının ardıdan yüzde 0.1 yükseldi.

Para birimi ve tahviller

*Sterlin Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmesinin ardından, yüzde 0.2 tırmandı.

*Euro, Draghi'nin Euro bölgesinin hala desteğe ihtiyacı olduğunu açıklamasının ardından, yüzde 0.1 değer kaybederek 1.1172 dolardan işlem gördü.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatay seyretti.

*Güney Afrika randı yüzde 0.9 değer kaybetti.

*Yen, dolar karşısında fazla değişmeyerek ve 111.29 seviyesinden işlem gördü.

*İtalya'da 10 yıllık tahvillerin faizi, eski Başkan Matteo Renzi'nin erken seçim olasılığını gündeme taşımasıyla, altı baz puan arttı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü fazla değişmedi ve varil başına 49.85 dolardan işlem gördü.

*Altın aşağı yönde hareketini sürdürdü ve ons başına 1,265.75 dolardan işlem gördü.

Asya

*Güney Kore Kospi Endeksi, yedi seanstan beri ilk kez düştü. Kuzey Kore, dünya liderlerinin Kim Jong Un'u nükleer silah programına son vermesi için çağrı yapmalarından kısa bir süre sonra başka bir füze denemesi daha yaptı. 

*Çinli emlak geliştirme şirketlerinin hisseleri, China Evergrande Group'un Hong Kong'daki işlemlerde rekor seviyeye çıkması ile birlikte, Hang Seng Endeksi'ni yukarı taşıdı.

(18:56'da güncellendi)