Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed kararının açıklanmasına saatler kaldı, piyasalarda genel beklenti faiz oranlarının %1 %1.25 aralığına çıkarılması yönünde. Başkan Janet Yellen'in karar sonrasında düzenleyeceği basın toplantısı da yakından izlenecek.

Fed kararında piyasalar açısından bu 2 konu öne çıkıyor...

- Nokta tahminler

Dot plot olarak adlandırılan nokta tahminler üyelerin beklentilerini anlamak açısından önem teşkil ediyor. Geçen Aralık ve Mart aylarındaki grafiklere göre Fed yetkilileri 2017 yılı için toplam 3 faiz artışı bekliyordu ancak enflasyon son aylarda yavaşladı. Bu anlamda faiz beklentilerinde değişim olup olmayacağına bakılacak.   

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci önceki gün yolladığı bir notta, Fed'in yılın geri kalan bölümünde bir adımdan daha fazla faiz artırımı hedeflerse ve/veya Başkan Yellen'in bilanço küçültülmesi ile ilgili somut bir plan sunarsa mali piyasaya yansımasının olumsuz olacağını, risk iştahının azalacağını belirtti.

- Bilanço

Fed'in 4.5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu nasıl daraltacağına dair vereceği bilgiler de önem teşkil ediyor. Bankanın Mayıs toplantısına ilişkin tutanaklarda bu konu gündeme gelmişti. Fed'in bilançosunun, bankanın sahip olduğu hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetlere yönelik yeniden yatırımların her üç ayda bir kademeli olarak artacak kotalar getirilmesi yönetimiyle azaltılmasına destek verildiği bildirilmişti.

Tutanaklarda, ayrıca "Neredeyse tüm FOMC üyelerinin, gösterge faiz oranının beklenen patikada kalması durumunda bilançonun küçültülmesine bu yıl içinde başlanmasını uygun bulduğu" ifade edilmişti.