Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg News'in yaptığı ankete göre, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 3.5, 2018 yılında yüzde 3.1 ve 2019 yılında ise yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay yapılan anket sonuçlarında bu rakamlar sırasıyla yüzde 2.6, yüzde 3.1 ve yüzde 3.8 idi. 

Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından hükümetin maaşlardan yatırıma, ekonomiyi canlandırmak adına harcamaları artırmasıyla 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5'lik bir büyüme kaydetti. Mali politikalarda gerçekleşen genişleme, bu yıl geçtiğimiz yılki yüzde 2.7'lik seviyesinden yüzde 3.4'e genişleyen tüketici harcamalarını destekledi.

Enflasyon, Nisan ayında gerçekleştirdiği yüzde 11.9'luk yükselişin ardından Mayıs ayında yüzde 11.7 artış kaydetti. Anket sonuçlarına göre ekonomistler, fiyatların bu yıl yüzde 10.6, gelecek yıl ise yüzde 8 artmasını bekliyor. Geçtiğimiz ay yapılan anket sonucunda bu beklentiler sırasıyla yüzde 10.3 ve yüzde 7.9 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 15 Haziran'da, gösterge faizleri değiştirmeyerek enflasyonda kayda değer bir hafifleme görülmediği takdirde sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini bildirdi. Yapılan ankete göre ekonomistler, faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 8 ve gelecek yıl sona ermeden yüzde 8.25 seviyesinde olacağını öngörüyor.