Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da 10 yıllık devlet tahvil faizlerinin dört ayı aşkın süredir ilk kez yüzde 0.1'e tırmanmasıyla dikkatler, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) gösterge faizlerdeki kazançları sona erdirmek üzere müdahale edip etmeyeceğine çevrildi.

Gösterge, geçtiğimiz haftanın ortalarındaki seviyesinin iki katına çıkarak, merkez bankalarının faiz oranları konusunda daha şahin bir tutum takınmasıyla yükselen küresel tahvil faizlerini yansıttı.  

Japonya Merkez Bankası, Eylül ayında, tahvil faizlerini kontrol altında tutma politikası çerçevesinde, 10 yıl vadeli tahvil faizlerini 0 civarında tutmayı amaçladığını açıklamıştı. Faizlerin 3 Şubat'ta yüzde 0.15'e sıçramasıyla, para otoritesi, faizleri geri indirmek adına sınırsız miktarda tahvil alımı gerçekleştirmişti.

Tokyo'da Merrill Lynch Securities baş faiz stratejisti Shuichi Ohsaki, "Tahvil faizlerinin yüzde 0.1'in üzerine çıkması durumunda, olası sabit faiz uygulaması spekülasyonu artacak" dedi ve "Duruma el atılmadığı takdirde, piyasalara enflasyon hedefine ulaşılmaksızın daha yüksek faizlere razı olunduğu mesajı verilmiş olacak ve bu da bankanın politikasıyla çelişiyor" diye konuştu.