Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, merkez bankası yetkililerinin Jackson Hole'da düzenleyeceği konferansta konuşma yapacak. Draghi'nin Euro bölgesi ekonomisinde iyimserlik ve parasal teşviğe olan ihtiyacın azaldığı işaretlerini vermesi bekleniyor. 

Avrupa'da faizler, fiyatlara duyarsız olan Avrupa Merkez Bankası'nın aylık tahvil alımı kotasını karşılamak adına devlet tahvili ve kurumsal borç almasıyla, düşük kaldı.  

Bunun yanında, Euro bölgesinde enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın hedefini hala karşılamamaktayken, Mario Draghi ve meslektaşları, geçtiğimiz haftalarda, mevcut tedbirleri ekonomik toparlanmayı sarsmadan uyarlamanın mümkün olabileceğini dile getirdi.    

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, en azından Aralık ayına kadar sürmesi planlanmış gevşek para politikasından çıkma mevzusunu hala resmi bir şekilde görüşmedi. 

Piyasalar ne bekliyor?

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek yıl azaltılacak parasal teşvik konusunda doğru yolda olduğunu, ancak bu süreci sürüncemede bıraktığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu, 20 Temmuz'da yeni politikasını belirleyecek, ancak çoğu ekonomist, parasal teşviğe ilişkin herhangi önemli bir duyurunun 7 Eylül toplantısından önce yapılmasını beklemiyor. Avrupa Merkez Bankası'nın 7 Eylül toplantısında, politika yapıcıların elinde yeni çeyreklik tahminler olacak.  

Bloomberg'in yaptığı anket, Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımı hızını azaltmadan önce muhtemelen Eylül ayına kadar bekleyeceğini gösterdi. Anket katılımcıları, yetkililerin Perşembe günü parasal gevşemeye ilişkin nasıl bir tutum takınacakları konusunda bölünmüş durumda. 

Anket, Yönetim Kurulu'nun 19-20 Temmuz'da Frankfurt'ta yapacağı oturumda büyük ölçüde, dört yılı aşkın süredir gerçekleşen ekonomik büyümenin ardından teşvikleri azaltmak için ne kadar yer olduğunun tartışılacağını öne sürdü.   

Politika yapıcılarının tahvil alımları konusundaki üslupları değişebilir. Avrupa Merkez Bankası, ekonomik görünümün kötüye gittiği takdirde tahvil alımlarının boyutu ve/veya süresinin artacağı görüşünde. Ankete katılan ekonomistlerin neredeyse yarısı, Yönetim Kurulu'nun Perşembe günkü toplantıyı "gevşeme eğilimlerini" kaldırmak için kullanacağını düşünüyor.  

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau, Cumartesi günü, teşvik politikası ayarlarının muhtemelen sonbaharda değişmeye başlayacağını bildirdi.