Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi, piyasaları sarsmasından üç hafta sonra, Euro bölgesinin ekonomik görünümüne ilişkin ayrıntılar vermeye çalışacak. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanının, Yönetim Kurulu'nun politika kararının ardından Perşembe günü muhabirlere yapacağı konuşmada, parasal teşvikten olabildiğince yavaş çıkma isteğinin karşısında ekonominin yeniden canlanmasına ilişkin iyimserlik arasında denge kurması gerekiyor. Bunun yanında, Draghi'nin, politika yapıcıların Eylül ayında düzenlenecek bir sonraki toplantıda herhangi bir değişikliğe gitmek istemeleri durumunda beklentileri yeniden şekillendirmesi gerekiyor.  

Avrupa Merkez Bankası, Frankfurt saatiyle 13:45'te faiz kararını ve tahvil alımları hedefini açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, para politikası araçlarında herhangi bir değişiklik beklemezken, merkez bankasının gerektiği takdirde gevşek para politikasının boyutunu ve süresini uzatıp uzatmayacağı konusunda fikir ayrılığı yaşıyorlar. Bunun dışında, gözler, Draghi'nin faiz kararından 45 dakika sonra yapacağı konuşmada olacak. 

Draghi'nin yapacağı basın toplantısının, yetkililerin gevşek para politikasından çıkma konusunda ilk kez resmi bir görüşmede bulunup bulunmadıklarını açığa çıkaracak. Avrupa Merkez Bankası, parasal teşviği azaltmanın fiyatların istikrara kavuşmasını aksatacak nitelikteki istenmeyen piyasa sıkılaşmasını tetikleyeceği endişeleriyle bu hareketini şimdiye dek erteledi.    

Bu endişeler, 27 Haziran'da Draghi'nin Portekiz'de yaptığı konuşmanın ardından tahvil faizlerinin ve euronun yükselişe geçmesiyle yeniden kuvvetlendi. Draghi, bu konuşmasında, parasal teşviği geniş ölçüde değiştirmeksizin, yenilenen reflasyon baskılarının, şu anki teşvik politikası değişkenlerini düzenlemek için yer bıraktığını dile getirmişti.