Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Güne düşüşle başlayan Dolar/TL daha sonra yükselişe geçti. Almanya ile son günlerdey aşanan gerilimin kur üzerinde etkili olduğu belirtiliyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Almanya'nın mevcut koşullarda Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını uzatılmasının mantıklı olup olmadığını AB'deki ortaklarıyla tartışılacağını söyledi.

Finansal Danışman Taner Özarslan ise Bloomberg HT'ye "Piyasayı terse getiren bir sebep vardı; Rusya'ya yeni yaptırımlar ruble üzerinde etkili oldu, bu kurun da 3.55'in seviyesini aşmasına neden oldu" diye konuştu.



Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cuma akşamı Türkiye kararını açıkladı. Fitch Türkiye'nin notunu yatırım yapılır seviyenin altı olan 'BB+' olarak teyit etti, görünüm durağan. Açıklamada, Türkiyenin kredi notunun, yüksek dış finansal zayıflıklar ile mali kararlığın ve güçlü büyüme performansının bir dengesi olduğu belirtildi. Piyasalar da Fitch'ten bir sürpriz beklemiyordu.

Cuma günkü karar öncesi 3.52-3.53 bandında dalgalanan Dolar/TL yeni haftaya da bu seviyelerde başlamasının ardından 3.55'i aştı ve TSİ 12:39'da 3.5635'e kadar yükseldi. Euro/TL ise 4.14'ü aştı. 

Lira dolar karşısında en çok değer kaybeden 2. gelişen ülke para birimi oldu. En çok değer kaybeden para birimi ise %1.05 kayıpla Rus rublesi oldu.




MERKEZ  BANKALARI RADARDA

Bu hafta küresel piyasalara Fed ve yurtiçi pityasalara TCMB damga vuracak. Her iki bankanın da bu hafta faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor ancak Fed'in bilanço küçülütme sürevine dair vereceği ipuçları ve enflasyon konusundaki mesajları piyasalar açısından kritik olacak.

TCMB'nin de Perşembe günkü toplantıda enflasyon görünümüne dair değerlendirmeleri sıkı para politikasına dair sinyal vermesi anlamında yakından izlenecek.