Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:55'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın dış ticarete ve hükümetin kapanmasına ilişkin yorumlarının yatırımcıları tedirgin etmesiyle düşerken, Hazine tahvilleri yükseldi. Petrol, ABD stok verisi sonrası tırmandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi, Trump'ın hisselerin ralli yaptığı dönemde Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) sona erdirme ve Meksika sınırına duvar inşası için fon bulunamaması halinde hükümeti kapama tehditlerinde bulunması sonrası, son üç günün ilk kaybına yöneldi. Euro, yen ve altın değer kazandı. Gelişen piyasa hisseleri tırmandı. Petrol, New York'ta varil başına 48 doların üzerine çıktı. 

Trump'ın son yorumları, bir kez daha, yönetimin mali teşviklere ilişkin kaygıları artırırken, küresel ticaretin geleceği hakkındaki endişeleri arttırdı. 

Jeopolitik gelişmeler piyasaları etkilemeye devam ediyor. Trump, konuşması sırasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ABD'ye saygı göstermeye başladığını söyledi. Bu, ABD yönetiminin Kuzey Kore'nin nükleer silah programı konusunda müzakere arayışlarına yaklaşılmasına yönelik diğer bir adımı işaret ediyor. Öte yandan, ABD bazı Çinli ve Rus şirketleri Pyongyang'ın nükleer silah ve balistik füze yapımına yardımcı olmakla itham ederek, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarını sıkılaştırdı.

Yatırımcılar, dikkatlerini Jackson Hole toplantısına çevirmiş durumdalar. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmalarının bir numaralı gündem maddesi olduğu toplantı, parasal politikanın geleceğine dair önemli ipuçları verecek. 

Piyasalarda izlenecek diğer önemli olaylar şöyle:

*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan Temmuz ayı 1. el konut satışları ve Perşembe günü açıklanacak olan 2. el konut satışları verilerinin önceki aya göre yükseliş göstermesi ve halen güçlü seyreden emlak piyasasının artan fiyatlarla kontrol altında tutulduğunu işaret etmesi bekleniyor.

*Yellen, Cuma günü, New York saatiyle 10:00'da Kansas City Fed'in yıllık toplantısında finansal istikrar hakkında konuşacak.

*Draghi, Cuma günü, New York saatiyle 15:00'da konuşma yapacak. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:30'da yüzde 0.3 düşerek 2,444.80 seviyesine geldi. 

*Russell 2000 Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 düştü. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.4 düştü. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek, son dört seansın üçüncü düşünü gerçekleştirdi. 

*Meksika pesosu, yüzde 0.3 değer kaybederek 17.7164 dolardan işlem gördü. 

*Euro, yüzde 0.4 değer kazanarak 1.1810 dolar seviyesine geldi. 

*Sterlin, yüzde 0.2 değer kaybetti ve yedi haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan 1.2802 dolardan işlem gördü.

*Yen, yüzde 0.5 tırmanarak 109.07 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan düşerek yüzde 2.17 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan düşerek yüzde 0.38 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, üç baz puan düşerek yüzde 1.05 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 1.1 değer kazanarak varil başına 48.36 dolardan işlem gördü. ABD'de ticari ham Petrol  stokları geçen hafta 3,3 milyon varil daha azalarak düşüşünü sekizinci haftaya taşıdı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi(EIA), ülkede ticari ham Petrol  stoklarının 18 Ağustos ile biten haftada yüzde 0.3 azalarak 463,2 milyon varile gerilediğini açıkladı. 

*Altın, yüzde 0.4 yükseldi ve ons başına 1,289.63 dolardan işlem gördü. 

Asya

Japonya'da Topix Endeksi kapanışta yüzde 0.3 yukarıdaydı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 gerilemeden önce dalgalı seyretti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

(22:55'te güncellendi)