Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, bugün Milliyet gazetesindeki köşe yazısında Kredi Garanti Fonu (KGF) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ertem, "Türkiye’de KGF bir tane ve öyle de kalması gerekiyor" dedi.

KGF'nin, Türkiye’de çok kısa dönemde çok önemli bir çıkış yakaladığını kaydeden Ertem, KGF'nin şu anda dünyanın en büyük kredi garanti kurumu olduğunu ve daha kapsamlı bir fiziki yapıya ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

KGF'nin, G. Kore’nin KODİT’in den daha avantajlı olduğunu çünkü özel sektör ve banka sisteminin doğrudan iştiraki olduğunu ve bu anlamda dünya için de önemli ve başarılı bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Ertem, "Ancak, KGF meselesi yalnızca Hazine’nin garantisi değildir. Burada, piyasa dengelerini bozmayacak, piyasa dostu ve banka sisteminin risklerini aşağıya çeken bir derecelendirme sistemi vardır ve işin esası budur" dedi.

Bu açıdan KGF'nin sektörel olamayacağını, bazı sektör temsilcileri bir araya gelip biz de KGF kuruyoruz diyemeceğini, hatta KGF’nin doğrudan bir teşvik sistemine bağlanmasının da yanlış olduğunu belirten Ertem, "Bu, banka kaynaklarının piyasa dışı plasmanı anlamına gelir ki kaynak dağılımını altüst eder ve çok vahim sonuçlar doğurur" şeklinde görüş bildirdi.

Ertem, "Türkiye’de artık başarılı bir uygulama olduğu zaman buradan herkesin rant toplaması alışkanlığı da bitsin. Dolayısıyla, Türkiye’de KGF bir tane ve öyle de kalması gerekiyor" uyarısında bulundu.