Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, karışık seyrederken dolar Hazine tahvilleriyle beraber yükseldi. Yatırımcılar, Trump yönetiminin mali gündemini Kongre'de onaylatabilme kabiliyetine ilişkin yeni endişeler içerisinde, dikkatlerini ABD'nin Jackson Hole kasabasında başlamış olan merkez bankaları yetkililerinin katılacağı toplantıya çevirdiler. Petrol, Meksika Körfezi'ndeki fırtınanın kasırgaya dönüşmesiyle, düştü. 

Standard & Poor's 500 Endeksi, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Endeksin, toplam işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 14 aşağısında kaldı. Yiyecek perakendecileri, Hormel ve JM Smucker'ın kar rakamları tahminlerin altında kalınca, kayıplara öncülük etti. Dolar, G-10 para birimleri karşısında karışık seyretti. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.18 seviyesine geldi. Ham petrol, varil başına 47 doların altına düştü. Doğal gaz vadelileri tırmandı. 

Jackson Hole'da aralarında Fed Başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası(AMB) Başkanı Mario Draghi'nin de bulunduğu önemli konuşmacılardan piyasaların geleceğine dair yorumların gelmesi beklentisi oldukça düşük, ancak Ağustos ayındaki durgunluk ortamında, bu toplantı yatırımcıların dikkatlerini üzerinde toplamaya yetecek denli önemli olarak niteleniyor. ABD'de tüm büyük endeksler Çarşamba günü, Başkan Trump'ın hükümeti kapama tehdidinin Kongre'nin borç tavanını kolayca yükseltmeyeceği ve vergi reformunu onaylamayacağı endişelerini artırmasının ardından düşmüştü. Hisse senetleri Salı günü ise, Trump'ın Hazine Bakanı'nın Kongre'de önceliği borç limitini artırmaya ve vergi yasasında değişikliğe vereceklerini söylemesinin ardından destek bulmuş, tahviller ise değer kaybetmişti.

Societe General Gelişen Piyasalar Stratejisti Phoenix Kalen, "Politika yapıcıların Jackson Hole'da yapacakları konuşmalar piyasalarda risk iştahını destekleyebilir" şeklinde görüş bildirdi. 

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü New York saati ile 10:00'da(TSİ 17:00) Kansas City Fed'in ev sahipliğinde Jackson Hole'da gerçekleştirilecek yıllık sempozyumda konuşma yapacak. Draghi'nin konuşması ise New York saati ile 15:00'te(TSİ 22:00).

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:26'da yüzde 0.1 düşerek 2,440.86 seviyesine geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek bir haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine geldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi.

*Euro, dolar karşısında 1.1811 seviyesinde yatay seyretti. 

*Sterlin, dolar karşısında bir haftayı aşkın bir sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirmesinin ardından 1.2803 seviyesinde yatay seyretti.

*Yen, yüzde 0.3 değer kaybetti ve 109.32 dolardan işlem gördü.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan yükselerek yüzde 2.18 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 0.38 seviyesinde yatay seyretti. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, bir baz puan düşerek Haziran ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 1.05'e geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 2.1 değer kaybedip varil başına 47.40 dolardan işlem gördü. 

*Altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,287.75 dolara geriledi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 ve Avustralya'da S&P/ASX 500 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, piyasanın Çarşamba günü tayfun nedeni ile kapalı olmasının ardından yeniden açılması sonrası yüzde 0.4 tırmandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3'e akdar çıakrdığı kazancını geri verdi ve hafifçe düştü.

(22:50'de güncellendi)