Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) geçen haftaki para politikası toplantısında kafa karıştırıcı mesajlar verdi.

Banka, gerektiği takdirde parasal genişleme programını uzatmaya hazır olduğunu belirtti. Ancak bu 'güvercin' açıklama karşısında Başkan Mario Draghi 'Yönetim Konseyi'nin varlık alımına ilişkin kararların çoğunun Ekim ayında alacağını' bildirdi. Bu da bazıları tarafından Ekim'de tahvil alımlarının azaltılmasının duyurulacağı beklentisi yarattı ve 'şahin' olarak algılandı.

NE BEKLEMELİ?

Merkez Bankası'nı takip edenler bir sonraki toplantı tarihi olan 26 Ekim'e gözünü dikti. Peki ne beklemek gerekiyor?

Avrupa Merkez Bankası finansal varlıklar ve hazine tahvilleri alma stratejisiyle ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Banka bu kapsamda aylık 60 milyar euro veya 72 milyon dolar değerinde varlık alımı yapıyor. Ekonomi güçlenme işaretleri gösterirken varlık alım programı Aralık ayında sona erecek. Ancak varlık alımlarının tamamen değil kademeli olarak sonlandırılacağı öngörülüyor.

Barclays, Deutsche Bank ve Pictet ekonomistlerine göre 2018'in Haziran ayına kadar varlık alımı aylık 35-40 milyar euro azaltılacak. Varlık Yönetimi firması Pictet programın 2018 sonunda tamamlanmasını beklerken Barclays ise AMB'nin aylık 15-20 milyar euro civarında beklemede kalacağını öngörüyor.

Diğer bir kurum Citi'ye göre banka "üstü kapalı" bir yaklaşımla varlık alımlarında aylık bir tutar belirlemeyerek sadece 2018 tarihini açıklayacak. Bu da bankaya güçlenen euro ve diğer olası faktörlere yanıt vermek konusunda esneklik sağlayacak. Kuruma göre banka yıllık 150 milyar euro civarında alım yapacak ve eğer finansal koşullarda kötüleşme olursa bu rakam revize edilecek.

VARLIK ALIMI ARTABİLİR Mİ?

Merkez Bankası "gerektiğinde tahvil alabileceklerini" belirtse de ekonomik koşullar iyiye giderken alımların artırılma ihtimali olası görülmüyor. Zira banka son olarak 2017 yılı büyüme tahminini %1.9'dan %2.2'ye yükseltti. Bu, finansal krizden beri en güçlü tahmin oldu.

Bazılarınagöre ise bankanın satın alabileceği varlıkların azaldığını ve bu durumun olası olduğunu belirtiyor.

Başkan Draghi, gerektiğinde programın boyutunun artırılması için hazır olduklarını ve AMB'nin tahvil kıtlığıyla baş edebildiği söylemini yineledi. Pictet Kıdemli Ekonomisti Frederik Ducrozet "Bankanın parasal genişleme kompozisyonunu değiştirebileceğine dair bir izlenim alıyoruz" dedi. 

 

FAİZLER NE OLACAK?

Başkan, AMB'nin faiz oranlarını uzun süre daha bu seviyelerde korunacağını bildirdi. Bu durumda Ekim toplantısında faiz oranlarında değişiklik beklenmiyor. Analistler şu anki sözlü yönlendirmenin 2018 yılına kadar değişmeyeceği konusunda hemfikir.

Barclays strat  eji değişikliğinin 2018'in ortalarında olabileceğini ve mevduat faizinin 10 baz puan artabileceğini savunuyor. Ancak bunun euro'daki harekete bağlı olacağını belirtiyor.

CNBC'ye konuşan Credit Agricole G10 Para Birimleri Araştırma Müdürü Valentin Marinov ise ilk faiz artışının 2019 ortalarında gelmesini olası buluyor.

EURO NEDEN ÖNEMLİ? 

AMB'nin kararı ve Draghi'nin son söylemleri Euro'nun durdurulamayan yükselişini sınırlamak konusunda 'güvercin' kaldı. Euro bu yıl başından bu yana dolar karşısında %13 değer kazandı. Perşembe günkü toplantı sonrasında da yükselişini sürdürdü ve 2.5 yılın zirvesine çıktı.

Euro, reel ekonomik büyümeyle paralel olarak güçlenirse sorun yok ancak AMB euro'nun orantısız yükseleceği ve enflasyonun duraksayacağı konusunda endişeli. Banka, bu nedenle 2018 ve 2019 yılları için enflasyon tahminlerini sırasıyla %1.3 ve %1.5'e düşürdü. Bu da %2'lik hedeften daha da uzaklaşılacağı anlamına geliyor.

Marinov'a göre euro'da süregelen ralli bölgeye, -özellikle Avrupalı ihracatçılara- zarar verebilir. Ancak yine de ortak paranın 'endişe yaratacak 1.25-1.27 seviyelerinden' uzak olduğuna dikkat çekiyor.

FED'İ ÖRNEK ALACAK

Doların euro karşısında bu yılki değer kaybında Beyaz Saray'daki siyasi çalkantılar önemli bir rol oynadı.

Draghi geçen haftaki konuşmasında 'diğer merkez bankası kararlarının küresel finansal koşullarını etkileyebileceğini, bu nedenle göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Bu da bankanın Fed'in 19-20 Eylül'deki toplantısından çıkacak mesajları takip edeceğine işaret ediyor. Barclay's Avrupa ekonomistleri Philippe Gudin ve Antonio Garcia Pascual'a göre Fed beklenenden daha gevşek politika izler ve euro daha fazla değer kazanırsa AMB ilk faiz artışını 2019 sonuna öteleyebilir" 

CNBC