Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley, Pazartesi günü Türkiye'nin büyüme verilerinin açıklanmasının ardından yayınladığı araştırma raporunda büyümeye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Morgan Stanley, Türkiye'nin 2017 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3'ten yüzde 4.3'e yükseltti; kurum, büyüme tahminindeki yukarı yönlü güncellemeyle ilgili olarak beklentiden güçlü kredi genişlemesini işaret etti.

Bununla birlikte banka, büyümeye yönelik orta vadeli iki riske dikkat çekti. İnşaatın büyümede giderek artan payı ve kredilerin ekonomik büyümeye olan etkisinin azalması.

Kısa vadede büyüme görünümünün pozitif duruşuna karşın, inşaat harcamalarının GSYİH içindeki payının artışına vurgu yapılırken, kredilerin GSYİH artışına olan marjinal katkısının kademeli olarak azalmasının altı çizildi. Nominal GSYİH üzerinde aynı etkiyi sağlamak için 2004 yılına kıyasla kredilerin dört katı hızla artması gerektiği belirtildi.

Raporda, borçlanmanın, istihdam ve güven göstergelerinin genel olarak özel tüketimdeki artışın 2017 yılının ikinci yarısında da güçlü duruşunu sürdüreceğini işaret ettiği belirtildi.