Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de çalışan kesim için, 40 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inen işsizlik oranı, yaşam standartlarını korumaya yetmiyor.

Temel ücretler Temmuz sonunda biten üç aylık dönemde yıllık bazda yüzde 2.1 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 2.3 artması bekleniyordu. Ücretler ikinci çeyrekte de yüzde 2.1 artış göstermişti.

Bu veriler, İngiltere Merkez Bankası politika yapıcılarının faiz artırımına ne zaman gidileceği konusunda karşı karşıya kaldıkları ikilemin altını çiziyor. Gösterge faizi rekor düşük seviyede tutma yanlıları, sterlinin değer kazanmasından dolayı fiyatlarda görülen artış nedeniyle tüketicilerin üzerindeki artan yükü işaret ediyorlar.

Sterlin veriler sonrası dolar karşısındaki kazançlarını geri verdi ve euro karşısında son dört günde ilk kez değer kaybetti.

Bu baskı, rekor istihdam ve artan kalifiye istihdam açığı bağlamında geliyor. İşsizlik oranı yüzde 4.3 ile 1975'ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti ve İngiltere Merkez Bankası'nın denge oranının altında kaldı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, Brexit'ten kaynaklanan belirsizliklerden dolayı firmaların ücretleri artırmaktan kaçındıklarını söyledi. Üxretlerdeki artışın hızlanmamasının diğer nedenleri arasında zayıf verimlilik ve şirketlerin artan ithalat maliyetin dengeleyebilmek için ücretleri düşürülmesi olarak gösteriliyor.