Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg tarafından 42 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre Fed, bu haftaki toplantısında faiz artırımına gitmeyecek fakat Aralık ayında gösterge faizde 25 baz puanlık artırıma gitme yolunda ilerleyecek.

12 – 14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete göre ekonomistler aynı zamanda 4.5 trilyon dolarlık Fed bilançosunun daraltılmasına Ekim ayında başlanmasını ve konuya ilişkin açıklamanın bu hafta Çarşamba günü yapılmasını bekliyor.

San Francisco'da Bank of the West baş ekonomisti Scott Anderson, “Geçiş süreci kısa vadede Fed'in elinde bulunmakla birlikte, Fed fonlama oranı hedefinin normalleşme süreci Aralık ayında devam etmeli” dedi.

Fed'in zayıf enflasyon nedeniyle faiz artırımını üçüncü kez erteleyeceği yönündeki endişeler, Ağustos ayında gelen yüzde 1.9'luk yıllık enflasyon verisinin ardından azaldı. Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 20'si büyüme ve enflasyon risklerinin esas itibariyle aşağı yönlü olduğunu ifade etti. Bu oran, Mart ayından bu yana gerçekleştirilen Bloomberg anketleri içerisinde en düşük seviyede bulunuyor.

Anket katılımcılarının yüzde 75'i Fed'in toplantı sonrası açıklamalarında değişikliğe gitmeyerek enflasyona ilişkin büyüme endişelerini dile getirmemesini bekliyor. Bu oran Temmuz ayı anketinde yüzde 67 idi.

Toronto'da TD Bank kıdemli ekonomisti James Orlando, “Son TÜFE rakamları işlerin insanların korktuğu kadar kötü olmadığını doğruladı” şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yayınlanacak faiz artırım sürecine ilişkin güncel çeyreklik ekonomik tahminlerde hafif bir değişikliğe gidecek. Ekonomistler Fed'in 2018 yılında hala üç kez faiz artırımına gitmesini bekliyor fakat Fed'in önceki tahminlerindeki gibi Mart ayı yerine ilkinin Haziran ayına kadar gerçekleşmesini beklemiyor.