Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:00'da güncellendi)

Fed'in piyasaların öngördüğünden daha şahin yönlü bir tutum izlemesiyle, Hazine tahvilleri düşerken, dolar yükseldi. ABD hisse senetleri, karışık seyretti. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in bilanço küçültme planına Ekim ayında başlayacağını açıklamasıyla Ocak ayından bu yana en sert yükselişini kaydetti. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.28 seviyesine geldi. Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, 2,500 puan seviyesinde yatay seyretti. Bankalar ralli yaparaken, Apple Inc.'deki sert düşüş teknoloji hisselerini aşağı çekti. Altın değer kaybetti. Gelişen piyasa hisseleri düştü. 

Fed Eylül ayı toplantısında, piyasaların beklentisi doğrultusunda, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Fed bu yıl Mart ve Haziran aylarında 25'er baz puan olmak üzere 2 kere faiz artırmıştı. Bunun yanında, ABD ekonomisine ilişkin, işgücü piyasasının güçlendiği ve ekonomik aktivitenin ılımlı bir artış kaydettiği, enflasyonun ise bu yıl azaldığı ve yüzde 2'nin aşağısında olduğu kaydedildi. 

İspanya varlıkları, hükümetin Katalonya bölgesinde illegal olarak nitelediği ayrılıkçı referanduma ilişkin tedbirlerini sertleştirmesşne rağman güçlü bir seyir izledi. Yeni Zelanda doları, haftasonu yapılacak seçimler öncesi, bir seçim anketinin iktidardaki Ulusal Parti'nin ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin tekrar önüne geçtiğini göstermesinin ardından yükseldi. Öte yandan, yuan fiksingi, yatırımcıların Çin merkez Bankası'nın (PBOC) kurun nerede olmasını istediğini görmeye çalışmalarından dolayı tekrar dikkatleri üzerine çekiyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

 

*Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında para politikasını değiştirmemesi bekleniyor.

*İngiltere Başbakanı Theresa May'in Cuma günü revize yaklaşımının ana hatlarını açıklamaya hazırlanması ile birlikte, Brexit stratejisi tekrar ön plana çıkacak.

*Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak seçimler öncesi partilerin kampanyaları sürüyor. Yeni Zelanda'da ise seçimler 23 Eylül'de yapılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle, 15:05'de yüzde 0.1 düşerek 2,503.04 puan seviyesine geldi. Endeks, Salı günü tüm zamanların rekor seviyesinden kapanmıştı. 

*Finansal hisseler, yüzde 0.9 yükselirken, teknoloji hisseleri yüzde 1'den daha fazla değer kaybetti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1'den daha az düştü. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, erken saatlerde rekor seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.4 düştü. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 düştü. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. 

*Yen, yüzde 0.5 gerileyerek 112.16 dolardan işlem gördü. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybederek 1.1885 seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç baz puan yükselerek Temmuz ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2.28 seviyesine geldi.   

 

Emtia

*Altın, yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,304.30 dolardan işlem gördü.

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 1.6 değer kazanarak yedi haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan varil başına 50.29 dolardan işlem gördü.  

(23:00'da güncellendi)