Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, not indirimiyle birlikte Çin yatırımcılarına iyilik yapmış olabilir.

S&P'nin, Komünist Parti kongresinin başlamasına bir aydan daha az bir süre Çin'in ülke notunu indirmesiyle birlikte yetkililer, finansal piyasaların desteklemesi konusunda eskisine göre artık daha motive durumda.

Diğer bir derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'nin Mayıs ayındaki not indiriminin ardından Çin piyasasında hükümetin eli görülmüştü: Hisse senetlerindeki kayıplar tek bir seansta geri alınırken, yuan offshore işlemlerde bir hafta içerisinde yedi ayın zirvesine tırmandı. Bu durum hükümetin piyasaya müdahale ettiği yönündeki şüpheleri artırmıştı.

DeepBlue Global Investment Ltd. hedge fonunun kurucu ortaklarından Ziyun Wang “(Not kararının) Çin varlıkları üzerindeki etkisi muhtemelen yukarı yönlü olacaktır. Devlet destekli büyük fonlar, büyük bir ihtimalle Çin tahvilleri ve hisse senetlerinde satıştansa alıma gidecektir” şeklinde görüş bildirdi.

S&P, Perşembe günü yapılan açıklamaya göre Çin'in kredi notunu bir kademe düşürerek (1999'dan bu yana böyle bir not indirimi ilk kez gerçekleşti) A+'ya indirdi. Kurum, Çin'de giderek artan borç yükünden kaynaklanan risklere dikkat çekti.