Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, ikli ülke arasındaki yüksek gerilimin sürdüğünü kaydederek, ABD'nin kuzey Kore krizinin nası çözüleceği ile ilgili farklı dört ya da beş senaryosu olduğunu söyledi.

McMaster'ın Pyongyang'dan gelen tehdidin beklenenden "çok daha gelişmiş" olduğunu ve Pentagon'un ihtiyaç duyulduğunda Başkan'ın elinde "büyük cephane" bulunduğunu söylemesine karşın, ABD'li yetkililer, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho'nun Başkan Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler'de Pyongyang'a yaptığı uyarının savaş ilanı olduğu yolundaki açıklamalarını rededeti.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'ye savaş ilan etmedik," dedi ve "Bunu iddia etmek saçma. Kore Yarımadası'nın barışçı bir şekilde nükleer silahlardan arındırılmasını istiyoruz" şeklind ekonuştu.

Her iki hükümet, mevcut gerilim ile mücadele konusunda "tüm seçeneklerin" masada olduğunu söylüyor, ancak Ri, Pazartesi günü New York'ta yaptığı açıklamda, ulsualrarası havasahasında uçan ABD uçaklarını vurmanın hakları olduğunu söylemesinin ardından gerilim daha da arttı. Bu durum, Pentagon'un Kuxey Kore sınırı yakınlarına uçaklarını göndermesinden birkaç gün sonra piyasaları sarstı.