Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg anketine göre, Türkiye ekonomisi, gelecek üç yıl boyunca önceki beklentilerden daha hızlı büyüyecek. Ekonomistler, sabit yatırım tahminlerini iki katından daha fazla yükseltti. 

Tahminler, ekonominin 2017'de yüzde 4.6, 2018'de yüzde 3.3 ve 2019'da yüzde 3.9 büyüyeceği yönünde. Bu rakamlar geçtiğimiz ay sırasıyla yüzde 4.1, yüzde 3.2 ve yüzde 3.5 idi. Bu yıl için sabit yatırım tahminleri, bir önceki seviyesi olan yüzde 2.4'ten yüzde 6.5'e sıçradı. Ekonomistler, önümüzdeki zaman diliminde enflasyonun ılımlı bir hal alacağını öngörmeye devam ediyor.  

Büyümeyi destekleyici nitelikteki hükümet programlarının yanı sıra, Türk hükümeti, Çarşamba günü bir takım vergi artışlarını uygulamaya koydu. Artan ihtiyaçları karşılamak adına ülkenin savunma ve güvenlik bütçesi için yeni kaynak oluşturma planları yapılıyor.Yeni vergi programına rağmen, yönetim bütçe dengesinin 2019'a doğru kötüleşmesi bekleniyor.  

Yapılan anket sonucunda, 2017 dördüncü çeyrek büyüme beklentisi, yıllık yüzde 3.3 seviyesinde değişmedi. 2017 sonu enflasyon beklentisi ise bir önceki anket sonucu olan yıllık yüzde 9.4 seviyesinden yüzde 9.5'e yükseldi.