Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'nın katalonya Özerk Bölgesi'nde ayrılık yanlıları, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un bölgede otorite sağlamak için ilan ettiği daha önce benzeri görülmemiş tedbirlere verilecek tepkiy belirlemek üzere toplanacak.

Rajoy'u "darbe" ile suçlayan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, İspanya hükümeti tarafından görevden alınmak üzere ve Puigdemont'un müttefikleri, bu hafta bağımsızlık ilan edebileceklerinin işaretlerini veriyor. Barcelona'da parlamenterleri kontrol eden ayrılıkçı gruplar Perşembe günü bir değerlendirme toplantısı yapacak.

 

İçinde bulunulan dönem, gerilimin tırmandırılma politikası için kritik bir hafta. Katalan liderliği seçeneklerini tüketirken, İspanya tarafı, ülkenin son 40 yıldaki en dramatik siyasi krizini sonlandırma çabası dahilinde anlaşmazlığı artırmaya hazırlanıyor.

Rajoy Cumartesi günü, Barcelona'daki ayrılıkçı yönetimi bütünüyle görevden almak ve Mossos d’Esquadra olarak adlandırılan bölgesel polsi gücü ve kamu medyası gibi kilit kurumların kontrolünü alma planlarını açıklayarak gözlemcilerin birçoğunu şaşırttı. İspanya'da Başsavcı, Puigdemont'un bağımsızlık ilan etmesi durumunda 0 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacağını söyledşi ve Puigdemont'un hemen tutuklanabileceğini işaret etti.