Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk bankalarının hisse senetleri, Döviz swap ve tahvil faizlerindeki yükselişin olumsuz etkisiyle hızlarını kaybediyor görünüyor.

Borsa İstanbul'da bankarı içeren Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi Cuma günü 200 günlük hareketli ortalamasının altına indi ve bu durumi aşağı yönlü bir trendin oluşmakta olduğunu işaret ediyor. Bu endeks bu ay şimdiye dek yüzde 4.5 geriledi. Hisse senetlerinin gösterge endeksi ise söz konusu dönemde yüzde 1.1 düştü.

İstanbul'da Ata Invest teknik analisti Murat Barışık, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer bankacılık endeksi birkaç gün daha 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında kalırsa, bu, yükselen trendin tersine dönmüş olabileceği anlamına gelir" dedi.

Bir yıl vadeli dolar-lira çapraz kur swap faizi, 7 Kasım'da yüzde 13.94 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bir gün sonra, Türkiye'nin 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi yüzde 12.33 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Oyak Menkul Kıymetler'den bankacılık analisti Duygun Kutucu, "Swap ve tahvil faizleri son dönemde kayda değer bir şekilde yükseldi ve yükselen faizler iki nedenden dolayı olumsuz," dedi ve "Bu durum borçlanma maliyetlerini ve analistlerin değerlemeleri hesaplarken kullandıkları riskten arındırılmış faizi artırır ve böylelikle fiyat hedefleri üzerinde aşağı baskı oluşturur" şeklinde görüş bildirdi.

Kutucu, banka hisselerinin, faiz oranları düşmeye başlamazsa, muhtemelen kısa vadeli baskı ile karşı karşıya kalacağını sözlerine ekledi.