Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Draghi, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'ndeki "Parasal Diyalog" başlıklı konuşma yaptı.

Son dönemde, ECB’nin para politikası araçlarının 2017 sonrasında yeniden ayarlanması konusunda önemli kararlar aldığını anımsatan Draghi, "İç talep tarafından desteklenen ekonomik genişleme, Euro Bölgesi'ndeki ülkeler ve sektörler arasında sağlam ve geniş tabanlı devam ediyor." diye konuştu.

Draghi, Euro Bölgesi ekonomilerinin 4,5 yıldır devamlı olarak geniş tabanlı bir biçimde büyüdüğünü hatırlatarak, ekonomik kriz sırasında yaşanan istihdam kayıplarının toplamda telafi edildiğini söyledi.

Euro bölgesinde 2014 yılında 18,6 milyon olarak ölçümlenen işsiz sayısının son dönemde 14,6 milyona düştüğünü anlatan Draghi, istihdam artışının ülkeler ve sektörler arasında geniş tabanlı bir biçimde gerçekleştiğini ifade etti.

Draghi, istihdam ve hane halkı varlıklarındaki artışın özel tüketim görünümünü desteklediğine, şirket karlılıkların da yükseldiğine işaret etti.

Para politikası tedbirlerinin, Euro Bölgesi firmaları ve hane halkları için uygun finansman koşulları sağladığı, tüketim ve yatırım talebini desteklediğini söyleyen Draghi, "Ekim ayında yüzde 1,4 olarak gerçekleşen enflasyonun, enerji bileşeni gibi baz etkilerinin sonucunda yılın geri kalanında geçici olarak düşmesi bekleniyor." ifadesini kullandı.

Draghi, "İş piyasasındaki iyileşmelerin daha kuvvetli ücret artışına dönüşmesi için zamana ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Politikalarının enflasyonu orta vadede yüzde 2’ye yakın seviyelerde tutmayı amaçladığını belirten Draghi, politika faizlerinde bir değişikliğe gitmediklerini, enflasyon hedefiyle uyumlu bir biçimde varlık alımlarını ocak ayından eylül sonuna aylık 30 milyar euro seviyesinde tutacaklarını anlattı.

Draghi, ECB'nin ana hedefinin fiyat istikrarını korumak olduğuna işaret ederek, mevcut ekonomik görünümde, üye ülkelerin yapısal reformlara hız vermelerini istedi.