Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programına konuk oldu.

Karahan ABD'deki gelişmeler ve jeopolitik gelişmelerin ciddi dalgalamaya neden olduğunu, belirsizliklerin arttığını söyledi.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığıyla ilgili söylemlerin hırpalayıcı etkisi olduğunu, TCMB'nin bu sene yaptığı 400 baz puan sıkılaştırmanın bankaya siyasi müdahale olmadığını gösterdiğini belirtti.

Karahan "MB'nin bağımsız olduğunu ve gerekli gördüğünde sıkılaşma yapması gerektiğini düşünüyorum. MB'nin gelişmelere bağlı olarak dikkatle gözlemleyeceğini ve buna göre aksiyon alabileceğini düşünüyorum" diye konuştu. Karahan gelişmeleri dikkatle izlemek ve çok geç kalmadan gerekiyorsa para politikasında adım atılmasının önemli olduğunu söyledi.

"HALKBANK USULSÜZLÜK YAPMADI" 

Karahan Zarrab davası ve ABD ile ilişkilerin belirsizliklerde önemli bir rol oynadığını, bu davadan çıkacak haberlerin önemli olduğunu ifade etti. Karahan "Bu gerçekten hukuki bir süreç olsa hiç bir ceza gelmemesi gerekir. Çünkü Halkbank usulsüzlüğe gitmedi, uluslararası standartlar çerçevesinde işlem yaptı. İzleyip göreceğiz ama davanın siyasi olarak yorumlanması da negatif etki yaratıyor" dedi. 

ABD ile ilişkileri değerlendiren Karahan Türkiye tarafının yapıcı olduğunu, iletişimin devam etmesinin önemli olacağını söyledi. Karahan Batı'dan kopmak gibi bir ihtimal olmadığını dile getirdi.

Karahan 2018 yılı için Türkiye'de %5 büyüme beklediğini bildirdi.