Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyada birçok ülkede kutlanan Öğretmenler Günü için heyecanla beklenen gün geldi. Bugün 24 Kasım ve ülkemizle  dünyanın birçok yerinde Öğretmenler Günü kutlanıyor.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDİR?

Öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamak ve öğretmen olarak görev yapan vatandaşları onurlandırmak için dünyanın birçok yerinde kutlanan güne Öğretmenler Günü denir. Bu özel günde öğretmenleri onurlandırmak ve mutlu etmek adına çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir ve kutlamalar yapılmaktadır.

Birçok ülkede kutlanan Öğretmenler Günü, 1994'ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle kutlanmaktadır. Ülkelerin kendi kültürel özelliklerine, okul tatil günlerine ve tarihi özelliklerine göre Öğretmenler Günü tarihi değişmektedir. 12 arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Tunus, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen) her yıl 28 Şubat'ta kutlanan Öğretmenler Günü, Azerbaycan'da 5 Ekim'de kutlanmaktadır.

Örte yandan Avustralya'da öğretmenler Günü, Ekim ayının son Cuma gününde kutlanmaktadır. Öte yandan Çek Cumhuriyeti'nde 28 Mart, Hindistan'da 5 Eylül, İran'da 2 Mayıs, Malezya'da 16 Mayıs, Peru'da 6 Temmuz, Slovakya'da 28 Mart ve ülkemiz de dahil Avrupa'da 24 Kasım'da kutlanmaktadır.

TÜRKİYE'DE ÖĞRETMENLER GÜNÜ İLANI

1994'ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle birçok dünya ülkesinde kutlanmaya başlanan Öğretmenler Günü, ülkemizde 1981 yılında başlamıştır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928 tarihinde "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği" ünvanını kabul etmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından Atatürk'e verilen "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanı, 11 Kasım 1928 tarihindeki toplantıda verilmiş ve 24 Kasım'da resmileşmiştir.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılından itibaren ise, Atatürk'ün "başöğretmen" oluşunun yıl dönümünde ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Öğretmenler Günü kutlaması, 26 Kasım 1992 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği" ile resmileşmiştir.