Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Dolar, yatırımcıların ABD hükümetinin kısmi kapanmasının etkilerini değerlendirmeleri ile irlikte değer kaybederken, ABD Hazi,ne tahvillerinde son dönemde görülen satş dalgası durdu. Avrupa ve Asya hisse senetleri karışık seyretti.

Dolar, ABD'de federal hizmetlerdeki aksamaların üçüncü güne girmesi ile birlikte, önemli para birimlerin çoğu karşısında değer kaybetti. Euro, Almanya'da Şansölye Angela Merkel'in başbakanlığının dördüncü dönemini de büyük ihtimalle garanti altına alması ile birlikte artan iyimserliğin etkisiyle değer kazandı. Traderlar, yuanın dolar krşısında sembolik değer olan 6.4 seviyesine ulaşması ile birlikte, Çin'in daha güçlü para birimine yönelik iştahını izlediler. Güney Afrika randı, Devlet başkanı Jakob Zuma'nın görevini bırakmaya zorlanacağı spekülasyonuna bağlı olarak, 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD endeks vadeli kontratları düştü.

New York Life Investment Management portföy yöneticilerinden Poul Kristensen, "Sınırlı ekonomik etksinden dolayı, piyasalar büyük ölçüde sınırlı etkilenmeli," dedi ve "Küçük çaplı bir geri çekilme olursa, bunun bir alım fırsatı olduğunu düşünüyoruz. 2013'te son kez hükümet kapandığında, piyasalra yukarı yönde hareket etmişti" şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senedi yatırımcıları, birçok hisse senedi endeksin tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselten ekonomik bütüme şirket karlarındaki artışlara ilişkin iyimserliğin sürmesinden dolayı, ABD hükümetinin kapanması fazla dikkate almadı. Tahviller için diğer önemli katalizör, bu hafta gerçekleştirilecek olan Avrupa ve Japonya merkez bankalarının politika toplantılarından çıkacak sonuçlar olabilir. Bu kuruluşlardan gelen daha önce görülmemiş büyüklüklere ulaşan teşvik programlarınım yakın zamanda azaltılabileceğine ilişklin işaretler, bu ay tahvil faizlerinde sert yükselişlere neden olmuştu.

Diğer tarafta, Batı Teksas petrolü (WTI), OPEC ve Rusya'nın üretim kısıntılarının bu yılın sonuna kadr süreceğini kaydetmeleri ile bilrikte gelen erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve önceki kapanışının altına indi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Son dakikada bir değişiklik olmazsa, ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre'nin Davos kentinede, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları dahilinde, dünya liderleri ve üst düzey yöneeticileri ile bir araya gelecek.

*Merkez bankaları: Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası toplantısısı Salı günü, Avrupa Merkez Bankası politika topğlantısı ise 25 Ocak'ta yapılacak.

*İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tasarısının Lordlar Kamarası'nda görüşülmesi bekleniyor.

*Şirketlerden gelen kar açıklamaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Netflix ve Halliburton Pazartesi günü, Novartis, General Electric, Intel, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Starbucks, Hyundai Motor ve Fanuc Corp. ise haftanın ilerleyen dönemlerinde karlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:05'te yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükselerek rekor seviyeye çıktı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükselerek rekor seviyeye çıktı.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 arttı ve yükselişini yedinci güne taşıdı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşerek yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2255 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.3907 seviyesine çıktı ve 19 ayın en yüksek seviyesini gördü.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükseleek 110.72 seviyesine çıktı

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerin faizi bir ba puan ile bir haftayıo aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstererek yüzde 2.65'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini göstererek yüzde 0.58 ile son bir haftanın zirvesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini göstererek yüzde 1.364 ile 12 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 gerileyerek varil başına 63.28 dolar ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,333.19 dolara çıktı.

(15:45'te güncellendi)