Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ING Bank Uluslararası Başekonomisti James Knightley Fed'den bu sene 4 faiz artışı beklediklerini söyledi.

Bloomberg HT'deki Piyasa Hattı programında Hande Demirel'in sorularını yanıtlayan Knightley ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı politikalarının ticarette belirsizlik ve engeller yarattığını belirterek "Ek vergi konulması planlanan çelik ve alüminyumun yan sanayi olarak kullanıldığı ABD'li firmalar da yüksek maliyetten dolayı daha az rekabetçi olacak" dedi.

Ticaret savaşları konusunda beklenip görülmesi gerektiğini belirten Knightley "Avrupa ve Asya'nın vergilere tepkisinin ne olacağını da görmeliyiz. Örneğin Çin ABD tahvillerinin en büyük alıcısı. Çin de 'daha az ABD tahvili alalım' derse borçlanma maliyetlerini etkileyecek ve global piyasalarda işler zorlaşacak" dedi.

FED

ING olarak Fed'in bu yıl 4 kez artırmasını beklediklerini belirten uzman "Bu ayki Fed toplantısında yılın ilk faiz artışını bekliyoruz. Dot plot (Noktasal grafik) tahminlerinde de 4 faiz artışını açıklayacaklardır. Bence ekonomideki durum da 4 faiz artışını gayet meşrulaştırıyor" şeklinde yorum yaptı.

"Euro/Dolar 'DA 1.30"

Euro/dolar beklentilerini de paylaşan Knightley "AB ekonomileri büyüyor. Trump'ın korumacı politikaları yatırımcıyı biraz endişelendiriyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin düşük doların ABD'nin çıkarına olduğunu söyledi. Bunu bir bakanın söylemesi de euronun çıkışına etki etti. Avrupa'da politik risklerin azaması da eurodaki yükselişte etkili oldu. Dolayısıyla paritede yılın kalanında 1.30-1.35'ler görülebilir" dedi.