Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan "ekonomimiz Dövizde zaman zaman yaşanan ve hiçbir rasyonel temeli olmayan dalgalanmalara rağmen hedeflerimize uygun şekilde gelişmeyi sürdürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının provokasyon kokan haberlerine rağmen uluslararası yatırımcılar her gün ülkemizi ziyaret ediyorlar." diye konuşu.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının "101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni"ne katıldı.

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Bu gurur verici tören vesilesi ile sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. 101 yerleşim yeri ve burada yaşayan 2.5 milyon vatandaşımıza hayırlı olmasını dilemiştik. Bu temnennimizi tekrar ediyoruz. Doğalgaz kullanan ilçe ve belde sayısını 400'ün üzerine çıkarmış bulunuyoruz.

62 milyon vatandaşımızın, doğalgazın konforundan faydalanıyor olmasını çok önemli görüyorum. 2018 yılında da 1.8 milyar liralık yatırım ile 2.5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 94 ilçeye daha doğalgaz arzına yönelik çalışmalarımız devam ediyoruz.

'Doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak'

Şırnak, Hakkari ve Artvin'e de bu hizmeti götürüyor, 81 ilin tamamını doğalgaz ile buluşturmuş oluyoruz. 2018 yılında doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak.

Doğalgaz arzı sağlanan kişi sayısı 64.5 milyona çıkacak. Şimdiden tüm hizmetlerin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu başarıların altında imzası olan Enerji Bakanımız ve ekibi başta olmak üzere, tüm kurumumuza ve dağıtım şirketlerine ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Doğalgaz kaynakları noktasında toplam yatırım miktarı yaklaşık 172 milyar lirayı buluyor. Bunun 41.3 milyar lirasını bizzat kamu yatırımları oluşturuyor. Doğalgaz sektöründe ise dağıtım şirketlerinin yaptığı yatırım tutarı 11.2 milyar lirayı aşmıştır.

Yeni projeler devreye giriyor

Ülkemizin enerji bağımlılığını azaltacak, kaynak ve güzergah çeşitliliğini sağlayacak birçok kritik adımın atıldığını görüyoruz. Mevcut doğalgaz ve petrol boru hatlarımıza ilaveten TANAP, Türk Akımı, Kuzey Irak, Doğu Akdeniz boru hattı gibi projeler bu amaçla geliştirildi. TANAP'ın bu yıl faaliyete geçmesini planlıyoruz.

Bu hattın devamı niteliğindeki hattın da 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz. Türk Akımı, ilk hattın kıyılarımıza bu sene ulaşmasını, 2019 sonunda da ilk gazı almayı ümit ediyoruz.

2017 senesinde görüldüğü üzere ülkemiz dünyada en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. Enerji talebi de buna göre artış kaydedecektir.

Akkuyu'nun temelini atacağız

Altyapı çalışmaları tamamlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini çok yakında değerli dostum Sayın Putin ile birlikte atmayı planlıyoruz. Nitekim kendisi ile bu konuyu dün telefonda da görüşme fırsatım oldu.

Bu arada ülkemizin güvenlik hassasiyetinin başka yerlere kaymasından yararlanarak Ege ve Kıbrıs olmak üzere fırsatçılık yapmaya kalkanlara da izin vermedik

Kıbrıs açıklarında Türkiye'ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj çalışmalarındaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Burada beraber adım atacağız, oradan çıkan ürünün miktarı nedir ne değildir bu da beraber.

Türkiye hem içeride hem dışarıda önüne çıkan engelleri birer birer aşarak 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor.

Bu ülke hem terörün her çeşidi ile mücadele edebilme kabiliyetine sahiptir; hem ekonomik büyümesini sürdürülebilecek hem de birliğini koruyup yüceltecek güce sahiptir.

Son olarak Afrin'de elde ettiğimzi başarı bunun ispatlarından biridir. Son netice şu, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 655. Yurtiçinde son 2 günde yapılan operasyonlarda da yine 23 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

18 Mart 1915 Şehitler Köprüsü'nün Gelibolu tarafı temelini attık. İnşallah onu da 2022 sonuna kadar bitireceğiz ve artık Asya Avrupa çalışmalarımız başlayacak.

2035 metrelik orta açıklığı ile dünya birincisi olacağız. Çanakkale'ye bu yakışır. Türkiye için dünyanın en büyük projelerine imza atmak mutat bir iş haline geldi.

Dövizde yaşanan dalgalanmalara rağmen...

Şimdi bunlara süratle Kanal İstanbul ile bir yenisini daha ekleme hazırlığı içindeyiz. Çok yakında somut adımları atmış olacağız. Hızlı tren hatlarından şehir hastanelerine, barajlardan sulama kanallarına kadar büyük proejleri hayata geçiriyoruz.

Dövizde zaman zaman yaşanan dalgalanmalara rağmen gelişmelerimizi sürdürüyoruz. Uluslararası yatırımcılar her gün ülkemizi ziyaret ediyorlar. Kendi iş adamlarımız ile dünyanın dört bir yanında ihracat ve yatırımları ile bayrağımızı dalgalandırmayı sürdürüyor.

Enerji alanındaki projelerimiz bunların en çarpıcı projelerdir. Mesela, savunma sanayinde ATAK helikopteri projesinde İngiltere ile beraber hareket ediyor, beraber kazanıyoruz. Her alanda benzer örnekleri sayabiliriz. Bu kazan kazan anlayışı ile hem biz hem de dostlarımızı memnun edeceğiz.