Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Türkiye pazarında hedef büyüttü. 31 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren şirket, Türk çelik tedarikçilerden 200 bin dolarlık alım tutarını 2019 yılı ortasına kadar 150 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

BloombergHT'ye konuşan Arcelormittal Türkiye Ortadoğu Başkanı Adnan Öztürk, Türkiye'de 150 milyon dolarlık tedarik hedefini yakaladıktan sonra önümüzdeki seneler için 500 milyon doları hedeflediklerini söyledi.

Arcelormittal'in dünyada senede 24 milyar dolarlık mal ve hizmet alımı yaptığını kaydeden Öztürk, "Türkiye'nin Arcelormittal'e satışı yıllık 200 bin dolar gibi çok komik bir rakam. Örneğin geçen sene Çin'den sarf malzemesi ve servis almaya başlayan şirketin geçen seneki alımı 600 milyon dolar. Türkiye'de satın alma departmanı kurup hem Türkiye'nin ihracatı hem de Türk üreticilerinin Avrupa'ya açılmasına fırsat vereceğiz. Çelik endüstrisinde Türkiye çok güçlü,
know-howımızı, tecrübemizi ürettiğimiz sarf malzemeleri artık yurtdışına satmamız lazım. 2019 yılı ortasına kadar Türkiye'den 150 milyon dolar tedarik sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllar için ise hedefimiz 500 milyon dolar."

"TÜRKİYE'DE DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ FAALİYETİ KURMAK İSTİYORUZ"

Arcelormittal Avrupa Satın Alma Başkanı Yves Koeberle ise, Türkiye'de daha sürdürülebilir iş faaliyeti kurmayı planladıklarını ifade etti.

Arcelormittal'de Türk tedarikçiler için çok büyük bir potansiyelin söz konusu olduğunu bildiren Koeberle, "Türkiye, çelik üretimi konusunda önde gelen ülkelerden biri. Avrupa'da 20 milyar dolarlık alım yapıyoruz. Türkiye'den gelen alımlar çok sınırlı, bunu artırmayı planlıyoruz. Spot faaliyetlerin peşinde değiliz, daha sürdürülebilir bir iş faaliyeti kurmayı planlıyoruz. Satın alma tarafında çok seçici bir süreç yürütüyoruz. Bu yüzden tedarikçilerin seçilmesi uzun bir süre alabiliyor." diye konuştu.


Ceren Dilekçi