Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Mart toplantısında politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak % 1.50-1.75 aralığına yükseltti. Fed yetkilileri, bu yıla yönelik üç faiz artışı beklentisini korurken, 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin faiz tahminlerini yukarı çekti.

TMV Consultancy Başekonomisti İnanç Sözer Bloomberg HT'ye bu yıl için faiz artış tahminleri yükselmese de 4 faiz artışının hala masada olduğunu söyledi. Sözer "Fed'den bu yıl 3 faiz artışı beklense de bu yıl 4 faiz artışı ihtimalini bence hala masada tutuyor. Önümüzdeki dönemde enflasyon ya da büyüme tarafında güçlü veriler gelirse 4 faiz artışını fiyatlayabiliriz, bu da risk unsuru." diye konuştu.

Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programına konuk olan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ Fed tarafında korkulanın olmadığını belirterek "Korkulan; Fed'in bu yıl 3 değil 4 faiz artışı yapacağı beklentisiydi. Fed bunu söylemedi..Türk Lirası'nın da ilk tepkisi olumlu oldu. Bu toplantı son 1.5 haftadır TL'deki değer kaybının bir miktar geri alınacağı bir dönemi de beraberinde getirebilir" yorumunu yaptı.

Dolar/TL kuru, dün 3.93'lü seviyelerde işlem görmesinin ardından Fed'in toplantısı sonrasında 3.90'ın altını gördü ancak bu seviyelerde tutunamayarak yeniden 3.90 seviyesini aştı.