Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Aksoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı.

Dünyada Amerika'nın başı çektiği bir korumacılık anlayışının tekrar ortaya çıktığını, bu nedenle dengelerde bir takım bozulmalar olabileceğini belirten Aksoy "Türkiye büyük sıkıntılara rağmen, her zaman güçlü ülke pozisyonunu muhafaza edecektir. Eğer uygulamaya geçirebildiğimiz takdirde, doğru projelendirmeyle, doğru uygulamayı yapabilirsek ben Türkiye'nin önünün çok açık olduğu kanaatindeyim. Bundan sonra kendi imkanlarımızın dışına çıkmamız gerekir. Türkiye dünyayı ilgilendiren bir pozisyondadır, en önemli avantajlarından biri coğrafyasıdır, pazar büyüklüğüdür.

Bizim amacımız Türkiye'yi yatırımcı dostu ülke haline getirebilmektir. Eskiden Çin ucuz imalat yeri olarak görülebilirdi ama bu özelliğini kaybetti; Türkiye Çin'den daha güçlü vaziyette şu anda. Üstelik Çin'de artık bulunduğu ortamdan çıkıp "İpek Yolu" projesi dediğimiz proje ile dünyaya açılmak istiyor. Bu yolda Ortadoğu pazarı ve Türkiye pazarı önem arz ediyor. Bütün bunlarla beraber ben Türkiye olarak ödediğimiz bedelin karşılığını alacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakışı açısına dair soruya Aksoy "Türkiye içinde bulunduğu coğrafyadan ötürü maalesef riskli addedilen bir yatırım noktasında bulunmakta. Tabi sermaye riskten çok korkar ve kaçar. O zaman o sermayeyi elde etmek için bir bedel ödemeniz gerekir o da sizin finansmanınızı pahalılaştırır, uzun vadeli finansman almakta sıkıntı çekebilirsiniz. Yani Türkiye'nin şu anda en büyük problemi "algı problemi"dir. yanıtını verdi.

Aksoy sözlerini "Biz de uluslararası ortaklıklarımıza Türkiye'nin geleceğine dair güven vermeye çalışıyoruz. Bizim el ele verip kendi bölgemize refah getirmemiz lazım. Türkiye'nin de bulunduğu bu bölge dünyaya ivme kazandırabilir, Türkiye enerji konusundaki avantajlarını da iyi değerlendirdiği sürece Avrupa, Batı dünyası, Ortadoğu ve Çin içinde bir umut noktasıdır." şeklinde sürdürdü.

"SATIN ALMALAR OLABİLİR"

Yenilenebilir enerjiye odaklandıklarını belirten Aksoy 2018 projelerini de anlattı. Aksoy, "çok başarılı bir operasyonla jeotermal santralimizi 2018'in başında faaliyete geçirdik. Şimdi oradaki kapasiteyi 2-3 misline çıkarıyoruz, ve bunu enerjinin diğer türevleriyle de birleştirip hibrit çözümlerle daha da randımanı artırmak istiyoruz. Depolamada ve özellikle pil teknolojisi konusunda ciddi araştırma yapıyoruz. Teknolojide pil ve hibrit çözümlerde satın alma olabilir." ifadelerini kullandı.

 Türkiye'nin yatırımcı dostu olabilmek yönünde daha atılması gereken muazzam adımlar olduğunu belirten Aksoy "Beni yanlış anlamasınlar ama Türkiye'de yatırım yapmak çok zor, bir Singapur gibi Dünya'nın 1 numarası olmayalım ama ilk 10'a girebilecek yatırımcı dostu ülke pozisyonuna gelmek güzel olur. Tabii ki özel sektör üzerindeki dış borç stoku da finansman maliyetlerini yükseltmekte, buralarda da mesafe almamız gerekir." diye konuştu.

 "Gayrimenkulde Bodrum'da büyük bir projeniz var, buradaki satışlarınız nasıl gidiyor?" sorusuna ise "Lüks segmentte proje bittikten sonra satış yapmak daha mantıklı oluyor; çünkü projenin bitmiş halini görmek istiyorlar.

Bizim şimdi orada %30 seviyesinde bir satışımız var, Dünyanın en iddialı projelerinden birini yapıyoruz, proje bittikten sonra, projenin hakkını daha kolay alabileceği ve çok daha kolay satılabileceği kanaatindeyim." yorumunu yaptı.