Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İçeride büyük şirketlerin borç yapılandırma haberlerinin bankaların nakit akımını değiştireceği endişesi de piyasalara baskı yaparken Borsa erken saatlerdeki yükselişini geri verdi ve %2.2 civarında geriledi.

BGC Partners'ta trader olan Müge Koen "Borsadaki düşüşte Türkiye'ye özgü bazı riskler var. (Düşük Lira, yapılandırma haberleri) bu da hisse senedi piyasalarını etkiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Borsa saat 11:11'de 110.722'ye gerileyerek 20 Aralık'tan beri en düşük seviyeye geriledi.

Deniz Yatırım Yurt Dışı Piyasa ve Satış Yönetmeni Ufuk Özdoğan Bloomberg HT'ye konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarıyla gelişen ülke para birimleri ve endekslerde satış baskısı olduğunu belirterek "Aynı zamanda Suriye'den gelecek haberleri bekliyoruz, Trump'ın bu konuda karar vermesi bekleniyor. Tüm endekslerde satış var. Rusya'da satışlar dün %11 civarındaydı. Bugün de endeks ve para birimlerinde satışlar var. Bizim endeksimiz de bundan negatif etkileniyor. Kur tarafında 4.0825 önemli bir nokta. Bu seviyelerin üzerindeki kapanışlarda 4.10 - 4.15 gündeme gelebilir gibi görünüyor" diye konuştu.

"İÇERİDEKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ RUSYA"

Sparta&Co. Kurucu Ortağı Taner Özarslan borsada bugünkü düşüşün nedeninin Rusya piyasalarındaki çalkantı olduğunu söyledi. Özarslan "Birçok şirketin yeniden yapılandırmaya gittiğini biliyoruz, bu kısa vadeli birşey değil, borsa bundan dolayı düştü demek iyimser bakış açısı olur. Esas düşümüzün nedeni Rusya..Türkiye Rusya'yla yatırım yapan fonların büyüklüğü itibariyle çok benzeşiyor. O yüzden Rusya'da büyük satışlar her zaman bizim borsamıza sert satış olarak yansımıştır.

ABD ile Rusya'nın gerginliğinin de had safhaya çıkması buradaki sebeplerden.. Yani para birimimiz ve borsamız Rusya'ya bağlı olarak değer kaybediyor diyebiliriz" ifadesini kullandı.

Rus rublesi, Güney Afrika randı ve TL bugün dolara karşı en çok düşen 3 para birimi oldu.