Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin gösterge TL cinsinden tahvilleri sert düştü ve Türk Lirası, dolar ve euro karşısında tarihinin en düşük seviyelerini gördü. TL varlıklarındaki bu düşüş, yatırımcıların ekonomideki ikiz açıkların varlıkları küresel düşüşe kırılgan hale getirebileceği endişelerinden kaynaklandı.

Dolar/TL ve Euro/TL kurları, küresel ticaret savaşı beklentisi ve Rusya varlıklarındaki sert düşüşlerin Türkiye'ye sıçrayabileceği endişeleri ile, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 25 Nisan'daki toplantısı öncesi belirsizliğin artmasının da etkisi ile yüzde 1'den fazla yükselerek rekor seviyelere tırmandı.

10 yıl vadeli Türk tahvillerinin faizi 41 baz puan artarak rekor seviyeye tırmandı ve dolar/TL kuru yaklaşık yüzde 1.7 yükselerek 4.1388 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Milano merkezli Quaestio Capital Management SpA küresel makro ve gelişen piyasalar başkanı Lorenzo Gallenga, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Değerlemeden başka, Türkiye varlıkları için dinamikleri değiştirecek birkaç katalizör var," dedi ve bunların, ikiz açıklar (cari açık ve bütçe açığı) ve enflasyon görünümü olduğunu söyledi. Gallenga, Merkez Bankası'nın 4.20/25 seviyelerinde piyasaya müdahale edebileceği tahmininde de bulunarak, tek başına buna dayanarak pozisyon almayacağını sözlerine ekledi.

Gallenga, yerel para cinsinden Türk varlıkları olmadığını en son dönemde dolar cinsinden TL tahvillerinden küçük miktarda satış yaptığını belirtti.