Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ünal, parti genel merkezinde, Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, milletvekilleriyle bir araya gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin 6. Olağan Kongresi'ni yapacağı tarihle ilgili soruya Ünal, "Eğer bizim haziran ayı içerisinde erken seçim gibi bir niyetimiz olsaydı doğal olarak kongrelerimizi buna göre planlardık. Henüz daha gençlik kolları, kadın kolları kongremiz gerçekleşmedi. 28 Nisan'da İzmir, 6 Mayıs'ta da İstanbul kongremizi gerçekleştireceğiz. Kongrelerimizle ilgili alınmış bir karar henüz söz konusu değil." karşılığını verdi.

Ünal, bu konunun partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) gündeminde hızlı görüşülüp kararlaştırılacağını bildirdi.

Uyum Komisyonuyla ilgili "Seçimin erkene alınması da göz önünde bulundurularak nasıl bir paketten bahsediyorsunuz?" sorusu üzerine Ünal, şu anda Uyum Komisyonunda bu konunun konuşulduğunu aktardı.

Ünal, öncelikli olarak acil ihtiyaç olan konunun, özellikle "cumhurbaşkanı adaylarının nasıl belirleneceği" olduğunu, aslında bu konuya ilişkin anayasada hükmün bulunduğunu hatırlattı.

"Yüz bin kişinin aday göstermesi durumunda, bu aday gösterme sürecinin yasal düzenlemesi nasıl olacak" gibi birkaç hususun olduğunu vurgulayan Ünal, "Onlarla ilgili hemen bugün çalışılıyor. Bununla ilgili de hızlı bir düzenlemeye gidilecek." dedi.

- "Müzikler de büyük oranda hazır"

Ünal, AK Parti'nin seçim sürecine ne kadar hazır olduğunun sorulması üzerine, partisinin kampanyalar konusunda tam anlamıyla bir "usta" olduğunu vurguladı.

AK Parti'nin siyasal iletişim açısından yaptığı en muhteşem işlerden birisinin yürüttüğü siyasal kampanyalar olduğuna dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"Biz 2002'den bugüne hem genel seçimler hem referandumlar hem yerel seçimler, bunların kampanyaları... Bu konuda çok ciddi bir hafızamız, güçlü reflekslerimiz ve donanımlarımız var. Mesela cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 2014'te hazırladığımız 'cumhurbaşkanlığı siyasi vizyon belgemiz' var. Bu belgenin zaten hızla güncellenmiş ve öncelikli olarak da bizim 16 Nisan öncesinde vatandaşa vadettiğimiz 'cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, bu ülkeye getireceği istikrar, büyüme, refah, toplumsal sorunların çözümü, güvenlik', bu konularda yapacaklarımızı kamuoyuyla açık ve net bir şekilde paylaşacağız."

Ünal, halkla devamlı iletişimde oldukları için müziklerinin de büyük oranda hazır olduğunu bildirdi.

- "İnternet temelli bir seçim kampanyası yürüteceğiz"

AK Parti'nin her seçimde olduğu gibi güçlü bir sloganla, görsellerle, müzik ve filmlerle, iyi bir medya ve açık hava planlamasıyla ilgili çalışmaları olduğunu anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Bu seçimin bizim açımızdan diğer seçimlerden bir farkı olacak. Biz yerinden, yerel internet temelli bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Genel Başkanımızdan mahalle başkanımıza kadar bir saat içerisinde aynı dilin, söylemin, yorumun, bakış açısının ve bilginin paylaşıldığı, internetin ve sosyal iletişim ağlarının çok güçlü kullanıldığı bir kampanyamız olacağını daha önce açıklamıştık.

AK Parti'nin 2 milyonun üzerinde teşkilat mensubu var. Bu kişilerin internet temelli birbiriyle iletişimi, aynı şekilde partinin 11 milyon üyesi var, bu üyenin aynı şekilde dijital bir platformda birbiriyle haberleşmesi... Bunların hepsi hazırlanmış durumda ama maalesef hiçbir işi gücü olmayan, AK Parti'ye saldırmaktan, hakaret etmekten, cumhurbaşkanımıza ve ailesine her gün hakaret etmekten, parmaklarını sallayarak tehdit etmekten, yalancı pehlivan gibi sürekli 'hodri meydan' demekten başka bir işi olmayan ana muhalefet partisinin bugün içine düştüğü durum..."

- "La Fontaine hikayelerindeki tuhaf hikaye kahramanları gibiler"

Ünal, ana muhalefet partisinin daha cumhurbaşkanı adayını belirleyeceğini ifade ederek, "Bugün sözcüleri, 'CHP içerisindeki en güçlü adayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu' söyledi. Hani o La Fontaine hikayelerindeki tuhaf hikaye kahramanları gibiler." dedi.

AK Parti'nin her zaman her şeye hazır bir şekilde yürüdüğüne değinen Ünal, "Biz hiçbir zaman iktidarda olmanın ne konforuna ne de rehavetine kapılmadık. Biz her zaman diri bir bilinç, uyanık bir akıl ve sanki yarın seçim olacakmış gibi teşkilatlarımızla hareket ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Ünal, AK Parti'nin en son yaptırdığı anketin sonucunun sorulması üzerine ise "En son yapılan anketi paylaştık. Ankette Cumhurbaşkanımızın oyu yüzde 55,6 gözüküyordu." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın miting takvimine ilişkin soru üzerine Ünal, AK Parti'nin bu süreçte iki il dışında kongre etkinliği düzenlediğini hatırlattı.

- "Büyük mitinglerimiz olacak"

Parti Sözcüsü Ünal, 24 Haziran'da yapılacağı açıklanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimiyle ilgili kampanya sürecinin muhtemelen 15 Mayıs'ta başlayacağını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakan'ın katılacağı büyük mitinglerimiz olacak. Bunlarla ilgili planlamayı ilk MYK toplantımızda gerçekleştireceğiz." dedi.

"Erken seçime ilişkin 24 Haziran neye göre belirlendi, kriterler neydi?" sorusuna Ünal, "Seçim tarihi belirlenirken öncelikli olarak sürecin, kampanyaların, siyasal iletişimin, halkla ilişkilerin, birçok faktörün karşılıklı değerlendirilmesi, analiz edilmesi, şartların uygunluğu bütün bunlar değerlendirildiğinde önümüze en doğru tarih olarak 24 Haziran çıkıyordu." karşılığını verdi.

Yapılan değerlendirmelerde 24 Haziran'ın en uygun tarih olduğunu gördüklerini dile getiren Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesinde birkaç tarihin istişare edildiğini ve 24 Haziran tarihi üzerinde mutabakat sağlandığını bildirdi.

- Milli Mutabakat Komisyonu çalışmaları

Milli Mutabakat Komisyonunun ne zaman toplanacağına ilişkin soruya Ünal, "Bugün yaptığımız uyum komisyonu toplantısında çıkacak düzenleme, Milli Mutabakat Komisyonuna gelecek. Bugün burada Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda düzenleme üzerine karar verip, bunu Milli Mutabakat Komisyonuna havale edeceğiz. Oradan görüşüldükten sonra hızla TBMM'ye havale edilmesi gerçekleşecek." cevabını verdi.

"Meclis çalışmalarını ne zamana kadar sürdürecek, öngörülen tarih var mı?" sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı:

"Bugün AK Parti grup başkanvekillerimizle de görüştük. Öncelikli olarak hemen Anayasa Komisyonunda erken seçim kararının görüşülmesi ve Genel Kurula getirilmesi bekleniyor. Tabii bu karar alındıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu hızla seçim takvimini açıklayacak. Diğer taraftan kaçınılmaz olarak uyum yasaları çerçevesinde yapılması gereken bazı düzenlemeler mevcut ve ondan sonra da zaten 15 Mayıs gibi muhtemelen seçim kampanyası başlayacağı için bütün milletvekillerimiz sahaya gidecek. Bu takvim aralığında öncelikli olarak görüşülmesi gereken teklif ya da tasarılar neyse bunlar Meclis Başkanlığı ve diğer siyasi partilerin gruplarıyla istişare edilerek kararlaştırılıp sonuçlandırılacak."

AA