Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg verilerine göre JP Morgan Gelişen Ülke Para Birimleri Endeksi Mart sonundan bu yana %5.1 düştü. Bu, 2015'in 3. çeyreğinden beri görülen en büyük düşüş olarak kayda geçti.

ING Para Birimi Baş Stratejisti Chris Turner "Dolarda geniş çaplı güçlenme nedeniyle gelişen ülkeler için yılın ikinci çeyreği zorlayıcı oluyor" diye konuştu.

Rus rublesi bu dönemde dolara karşı %9.7 değer kaybıyla en büyük düşüşü gerçekleştirdi. Rubleyi %8.2 düşüşle Arjantin pesosu takip etti.

Türk Lirası %7.8, Meksika pesosu ise söz konusu dönemde %7.2 değer kaybetti.  

Bu ülkelerin kendine has sorunları da mevcut. Bazı Rus şirketleri ve şirket yöneticileri Nisan'da yaptırımlara maruz kaldı. Arjantin Merkez Bankası enflasyonla mücadele edeceğini göstermek için bir haftada 3 kez faiz artışına gitti.

Kimi analistler Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığına ve dış şoklara karşı kırılgan olduğuna dikkat çekiyor.

Turner "Bu ülke kurlarındaki hareketlerde -özellikle siyasi hikayelerini- gerekçe gösterebiliriz ancak yükselen ABD faizleri ve güçlenen dolar da para birimlerindeki düşüşte önemli bir katalizör" ifadesini kullandı.

Gelişen ülke piyasası yatırımcıları yıllarca gelişmiş piyasalardaki düşük borçlanma maliyetlerinden faydalanmıştı. Ancak bu döngü değişiyor; ABD Merkez Bankası 2015 yılından beri 6 kez faiz artışına gitti ve sıkılaşmanın öncüsü oldu. Fed'in faizleri bu sene 2 veya 3 kez daha artırması bekleniyor.

FT