Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya varlıkları, popülist koalisyonun mali planlarına ilişkin endişelerin artması ile birlikte tekrar sert düşerken, bu kayıplar, Avrupa tahvil piyasasında da etkisini hissettiriyor.

Tahvil faizleri yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine çıkarken, ülke tahvillerinin temerrtüte karşı sigorta primleri (CDS'ler) Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. İtalyan hisse sentlerinin gösterge endeksi, "düzen karşıtı partilerin" "mini BOT'lar" olarak adlandırılan kısa vadeli borçlanma kağıtları ihraç etme yönündeki teklifinin zaten Avrupa'nın en borçlu ülkelerinden biri olan İtalya'nın borçlanmasını daha da artıracağı yolunda yatırımcıları tedirgin etmesi ile birlikte, üst üste ikinci günde de düşerken, euro bu yılın en düşük seviyesine indi.  

İtalya'da Mart ayındaki seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidarı elde edememesinin ardından, yatırımcılar İtalya'nın risk primlerini yükseltiyor. Tahvil faizleri geçen hafta, popülist partilerin borçların silinmesini talep edeceklerine ilişkin endişelerle yükselmişti. Borçların silinmesinin yerine, Euro Bölgesi'nin üçüncü en büyük ülkesinde mini-BOT'ların ne anlama geldiğine ilişkin endişeler ön plana çıktı.

Richard McGuire başkanlığındaki Rabobank International stratejististleri, hazırladıkları notta, "Piyasa, düşünülen planlar ve koalisyon hükümetinin kendi başına aldığı şekil ile birlikte, bıçak sırtında kalmaya devam edecek," dedi ve "Planın mali kredibilitesi oldukça düşük" şeklinde görüş bildirdi.

İki yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 14 baz puan yükselerek yüzde 0.23 ile üç yılın en yüksek seviyesi yakınına kadar tırmandı. Ülkenşn 10 yıllıklarının dört baz puan yükselişle yüzde 2.27'ye ulaştı. Hisse senetleri göstergesi FTSE MIB Endeksi yüzde 2.1 kadar düştükten sonra kayıplarının büyük kısmınıgeri aldı ve yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Euro dolar karşısında, Avrupa'nın büyük kısmının tatil dolayısıyla kapalı olduğu bugün yüzde 0.3 düşerek 1.1739 seviyesine indi.