Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa yatırımcılarının endişelerinin siyasi çalkantılar ve merkez bankası sürprizleri sonrasında artmış olmasına karşın, doların küresel paralar karşısındaki güçlü duruşu Brezilya Reali'nden Güney Afrika Randı'na EM üzerindeki baskısı daha da artabilir.

ABD Doları'nın 2015 yılından bu yana en uzun yükselişini kaydetmesiyle birlikte MSCI Gelişen Piyasalar Döviz Endeksi, Cuma günü bir yıldan uzun bir süredir ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapattı. Geçtiğimiz hafta yüzde 1.3 gerileyen gösterge, 2016'dan beri en kötü performansını kaydetti. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin beş günün tamamında yüzde 3 seviyesinin üzerinde kapatmasının etkisiyle hiçbir gelişen piyasa parası dolar karşısında yükselemedi.

GAM UK Ltd.'den Paul McNamara'yı endişelendiren en önemli konu güçlü dolar. Londra merkezli fon yöneticisine göre diğer unsurlar sadece “gürültü”.

Dahası, dolar ile gelişen piyasa paraları arasındaki negatif korelasyon giderek derinleşiyor.

McNamara, doların güçlenmesinden kaynaklı potansiyel zararı azaltmak için gelişen piyasa varlıklarına yatırım yapmak için Kanada Doları ve euro kullanıyor. Bloomberg'ün sekiz gelişen piyasa parasının carry trade getirilerini ölçmekte kullandığı endeksi -kısa dolar pozisyonlarından olumlu etkileniyor- bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, “Gelecek haftaki ABD verilerinin önemli ölçüde kötü gelmemesi durumunda, EM paraları -ABD tahvil faizleriyle desteklenen- dolar karşısında yakın zamandaki kayıplarını azaltmakta zorlanacaktır. Piyasalar Fed'den bu yıl en az iki kez daha faiz artırımı bekliyor.” dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) 17 Mayıs tarihli notuda yüksek borç seviyeleri ve yabancı paraların borçlardaki payının birçok gelişen piyasa parasını doların değer kazanmasına karşı 2009 yılında olduğundan daha hassas bir hale getirdiği belirtildi.

ABD hazinesinin bu hafta 2010 yılından bu yana en büyük miktarlı tahvil satışlarını gerçekleştirecek olmasının yanında, Fed konuşmacıları kademeli faiz artırımına değinebilir.

Gelişen piyasa paralarındaki satış dalgası diğer varlıkları da etkiliyor.

Gelişen piyasalarının yerel para cinsinden tahvilleri kayıplarını altıncı haftaya taşıyarak 2016'dan beri en uzun düşüş serisini kaydetti. EM hisse senetleri geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 değer kaybetti.

Bloomberg News